Kindral Shirreff: allianss ei suuda rünnakut tõrjuda, kui Balti riikides pole baase

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ämari lennubaas.
Ämari lennubaas. Foto: Kaitseväe peastaap

Balti riikide, sealhulgas Eesti julgeoleku kaitsmine sai sel nädalal kinnitust nii USA presidendilt Barack Obamalt kui ka Walesis toimunud NATO tippkohtumiselt, NATO hiljutine tipp-kindral ja USA välisministeeriumi endine töötaja soovitavad Balti poliitikutel nõuda baaside loomist.

Eesti Välispoliitika Instituudi juhatuse esimees Andres Kasekamp ja kaitseministeeriumi asekantsler Jonatan Vseviov peavad oluliseks garantiid, et NATO lepingu 5. artikkel rakendub vajaduse ning asjaolu, et Balti riikides on liitlased kohal, see, millises vormis, kas alalises või roteeruvas, on NATO liitlaste kohalolu, pole nende silmis oluline, vahendas ERR Uudised saadet «Aktuaalne kaamera. Nädal».

Kuid on neid, kes soovitavad mitte jätta jonni, enne kui baasid on sees, sellel seisukohal on näiteks kindral Richard Shirreff, endine NATO Euroopa Vägede ülemjuhataja asetäitja.

«Minu tungiv soovitus lähtudes sõjalistest kaalutlustest, ja ma teavitasin sellest ka Briti Parlamendi Alamkoja kaitsekomisjoni, on - kuni NATO-l puuduvad baasid Eestis, Lätis ja Leedus, võib Putin otsekohe alustada sõjalist operatsiooni Venemaa territooriumilt,» rääkis Shirreff.

Matthew Bryza, kaitseuuringute Keskuse juht, endine USA Riigidepartemangu töötaja, ütleb, et praegu on Balti poliitikutel aeg suu lahti teha, sest neid, kes vastu vaidleks, on küllaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles