Nõukogude armeest kõrvale hiilinud leedukaid ähvardab Venemaal karistus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed kannavad Nõukogude armee lippu protestiaktsioonil Ukraina saatkonna ees Moskvas.
Inimesed kannavad Nõukogude armee lippu protestiaktsioonil Ukraina saatkonna ees Moskvas. Foto: SCANPIX

Venemaa on avanud enam kui 20 aastat vanad kohtuasjad, mis võivad viia kriminaalsüüdistuse esitamiseni inimestele, kes keeldusid 1990ndate alguses Nõukogude armeesse minemast.

Leedu riiklik julgeolekuamet soovitab neil kodanikel mitte sõita praegu Venemaale, Valgevenesse ja teistesse  Euroopa Liitu ega NATOsse mittekuuluvatesse riikidesse, vahendas uudisteportaal Jantarnõi Ostrov.  

«Rahvusvahelise olukorra keeruliseks muutumise tõttu võib reisimine eelpool mainitud riikidesse ohustada nende kodanike isiklikku julgeolekut.»  

Kogu lugu on selles, et Leedu peaprokuratuur sai õigusabipalve Nõukogude armees teenimast keeldunud Leedu kodanikku puudutavas kohtuasjas. Kuna seda tegu Leedus kuriteona ei vaadelda, siis õigusabi osutamist arutama ei hakata, täpsustasid peaprokuratuuri esindajad.

Praeguse seisuga ähvardab tagakiusamine kolme Leedu kodanikku, kes põgenesid Nõukogude armee eest või keeldusid seal teenimast  

Leedu kaitseministeeriumi andmetel keeldus pärast 11. märtsi 1990 Nõukogude armeesse aega teenima minemast 1562 noorukit. Neist 67 viidi väevõimuga sõjaväeosadesse, 20 määrati vanglakaristus, kolme vastu algatati kriminaalasi ja kolm hukkusid. Ülejäänud oli sunnitud end varjama, vahetama elukohta, et vältida sunniviisilist ajateenistust ja Nõukogude võimude repressioone.

Eesti riigiprokuratuuri prokuröri abi Meelis Sentifoli sõnul ei ole Venemaa õigusabi sellistes menetlustes taotlenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles