Lääne meedia Kohvri röövimisest: veider ja müstiline juhtum

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti-Vene piir
Eesti-Vene piir Foto: Margus Ansu / Postimees

EUobserver «Eesti: ametniku rööv on väga häiriv»

Eesti ametniku rööv tekitab küsimusi NATO artikkel 5 kohta, teatas Balti riigi endine luureülem. 5. septembril toimunud intsident eskaleerus nädalavahetusel.

Eesti välisministeerium sõnas EUobserverile, et olukord on väga häiriv. Ministeerium märkis, et nii välis- kui ka siseministeerium on nõudnud tema tagasiandmist.

Intsident juhtus närvilises poliitilises õhustikus. Suurearvuliste Vene vähemustega Eesti ja Läti kardavad, et Venemaa võib esile kutsuda ebastabiilsust, kasutades sama provokatsiooni ja õõnestamise segu, mis Ukrainas. Inimrööv toimus varsti pärast USA presidendi Barack Obama NATO solidaarsust näitavat visiiti Tallinna.

Varem riigi luureteenistust juhtinud Eesti poliitiku Eerik Krossi sõnul ei klapi Vene väited. Ta märkis, et Vene piirivalvurid andsid Eesti ametnikega koostatud ühisprotokollile allkirjad, kinnitades, et röövimise ajalt sisenes grupp venelasi riiki ja lahkus riigist. «Selles faasis peaks see olema kahepoolne küsimus. See on meie probleem ja keegi ei tohiks sekkuda. See on meie piir, meie võitlus, meie mees,» sõnas ta portaalile.

Ta lisas siiski: «See tõstatab küsimuse NATO kohta. Ükski mõistusega inimene ei arvaks, et üks intsident, üks [röövitud] isik peaks käivitama artikkel 5. Kuid mis peaks selle käivitama? Mis siis, kui homme võtavad nad kaks, viis või kümme inimest? Ma ei ütle, et see oleks tulemas,» kuid küsimus jääb õhku.» /../

Teooria kohaselt võttis FSB ta endale punkti saamiseks kinni ja oleks võinud ta tagasi anda. Kuid Kreml otsustas talle süüdistuse esitada, kui Eesti reede pärastlõunal juhtumi avalikustas. 

New York Times «Eesti ja Venemaa kinnivõtmise puhul eri arvamustel»

Eesti-Vene piiril reedel toimunud veider juhtum lõppes Eesti luureametniku Vene vahi alla sattumise ja kahe riigi teravalt vastuolus olevate väidetega toimunu kohta.

Eesti presidendi, peaministri ja teiste ametnike sõnul rööviti ametnik relva ähvardusel nende territooriumilt ja sunniti iseseisvuse jämeda rikkumisega üle piiri minema. FSB sõnul oli ametnik Venemaal ja osales kinnipidamise hetkel salaoperatsioonis.

Juhtum ähvardab Venemaa ja NATO vahel –kuhu kuulub Eesti – edasisi pingeid kasvatada ajal, mil need on Ukraina konflikti tõttu niigi pingelised. /…/

Eesti ametnike sõnul kohtusid nad Vene piirivalvuritega, kuid nood ei teadnud juhtunust midagi. See on vaevalt esimene kord, mil Vene valitsust süüdistatakse üle rahvusvaheliste piiride inimeste röövimises. /…/

Venemaa on vastutasuks süüdistanud USAd sarnases käitumises, viimati Guamis vahistatud häkkeri Roman Seleznevi puhul. Venemaa on süüdistanud ka USAd relvakaubitseja Viktor Bouti ebaseaduslikus vahistamises ja süüdimõistmises. 

Financial Times «Eesti süüdistab Venemaad agendi röövis»

Tegemist on kõige tähelepanuväärsema sündmusega Baltimaades alates Krimmi invasioonist, mis tekitas Eestis, Lätis ja Leedus judinaid nende suure idanaabri kavatsustele mõeldes. /…/

Kolm Baltimaad on ainsad endised Nõukogude Liidu riigid, mis liitusid NATOga ja tähistasid hiljuti 10. alliansis oldud aastat.

Eesti ametnikud hoiatasid liigkiirete järelduste tegemise eest. President Toomas Hendrik Ilves kirjutas Twitteris: «Ärgem tehkem ennatlikke järeldusi, inimesed. Eesti on organiseeritud kuritegevuse ja smuugeldamise tõkestamises erakordselt osav. Piirid on ELi kõige paremini kontrollitute hulgas…Kriminaalidele see ei meeldi.»  

The Guardian «Venelased avasid pärast seda uue rinde, kui Eesti ametnik võeti piiriülesel reidil kinni»

Eston Kohver viidi Moskvasse ja näidati televisioonis kui spiooni vaid kaks päeva pärast Obama visiiti Baltimaasse.

Eesti-Vene Luhamaa piiripunkt ei näe välja nagu uus Checkpoint Charlie. NATO ja Euroopa Liidu kõige idapoolsem territoorium asub metsatasandike vahel ja näeb välja kui koht, kus seisavad pikad järjekorras ootavad veokid, mitte koht, kus on kuulipildujapesad ja toimuvad vangide vahetused.

Kuid see külma sõja järgne rahuperiood võis reede hommikul otsa saada./…/.  Kohvri saatus on hakanud põimuma palju suurema probleemiga: kui kaugele Vladimir Putini Venemaa on valmis minema, torkamaks oma lävepakul NATO liitlasi.

Frankfurter Allgemeine «Eesti kaitsepolitseinik Vene vanglas»

Eesti kaitsepolitsei röövitud ja Venemaale viidud ametnik loob Tallinna ja Moskva vahel halba õhustikku. Juhtum tekitab ärevust ka teistes Balti riikides. Kas oli ülesande saanud mees tegelemas smuugeldamisjuhtumiga või oli ta ametis spioonina? Vene piiri ääres toimunud müstiline Eesti kaitsepolitsei inimrööv ei paista kiiret lahendust lubavat.

La Libération «Eesti «spioon» võeti Venemaal kinni»

Vene võimud võtsid Eesti politseiniku spionaaži eest vahi alla, kui kaks päeva varem oli Tallinn süüdistanud tundmatuid Venemaalt tulijaid mehe kaasavõtmiseks piiririkkumises. Laupäeval näidati Vene televisioonis politseinik Eston Kohvrit, käed raudus, kui teda eskortisid näomaskidega julgeolekuväed. Intsident juhtub ajal, mis Moskva ja Baltimaade vahel on Ukraina kriisi tõttu pinged kõrgel. Vene julgeolekuteenistus FSB teatas avalduses, et ametnik arreteeriti reedel Venemaa loodeosas Eesti piiri lähedal, kui ta oli luureoperatsioonil. /…/ Eesti peaprokurör teatas, et ametnik vahistati tundmatute venelaste poolt, kui ta täitis Eesti territooriumil ametikohuseid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles