EL riigid jõudsid Venemaa-vastaste sanktsioonide osas kokkuleppele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herman Van Rompuy
Herman Van Rompuy Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu liikmesriigid jõudsid uute Venemaa-vastaste sanktsioonide osas kokkuleppele, ütles Euroopa Ülemkogu ametistlahkuv eesistuja Herman Van Rompuy esmaspäeval.

«Olenevalt kohapealsest olukorrast on Euroopa Liit valmis sanktsioonid üle vaatama nii osaliselt kui ka tervikuna,» sõnas Van Rompuy.

Sanktsioonid jõustuvad mõne päeva jooksul pärast avaldamist ELi ametlikus väljaandes andmaks Venemaale rahusammudeks rohkem aega, lisas ta.

Liikmesriigid pidid formaalselt sanktsioonid kinnitama juba esmaspäeval, kuid seda takistasid erimeelsused sanktsioonide võimalike tühistamiskriteeriumide üle. Sanktsioonide tühistamiskriteeriumide alusdokumentide kaasamist pooldasid mitmed Ida-Euroopa riigid ja Soome.

Venemaa riiklikel pankadel ja krediidiasutustel ei ole lubatud ELis emiteerida aktsiaid ega võlakirju. ELi firmadel on keelatud nende aktsiate ja võlakirjade ostmine. Praeguste sanktsioonide kohaselt kehtib võlakirjade puhul keeld enam kui 90-päevaste võlakirjade kohta. Uute sanktsioonidega plaanitakse laiendada keeld enam kui 30-päevastele võlakirjadele.

Diplomaatide sõnul puudutavad uued sanktsioonid nelja sektorit: kapitaliturge, kaitsetööstust, naftatööstust ja kahesuguse kasutusega tehnoloogiat. Uued sanktsioonid on sihitud ka Donbassi separatistide juhtkonna, Krimmi poolsaare valitsuse ning Venemaa «otsustajate ja oligarhide» vastu, teatasid Van Rompuy ja Euroopa Komisjoni juht Jose Manuel Barroso reedel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles