Leedu: NLi armeeteenistusest keeldunute vastutusele võtmine on absurd

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu välisminister Linas Linkevičius.
Leedu välisminister Linas Linkevičius. Foto: SCANPIX

Venemaa katsed võtta vastutusele nõukogude armees teenimast keeldunuid on absurdsed, ütles teisipäeval Leedu välisminister Linas Linkevičius.

«Minu arvates on see absurdne. Säärased avaldused on kummalised, sest need on vastuolus kõigi Venemaa omaaegsete lubadustega, et Venemaa ja Nõukogude Liidu vahele ei saa tõmmata võrdusmärki ning et Venemaa ei peaks pärima kõiki Nõukogude Liidu nimel toime pandud patte,» ütles välisminister BNSile.

Linkevičiuse sõnul pole Venemaa otsus oht, millega Vilnius ei suudaks toime tulla.

«Leedu julgeolekule ohtu mõistagi ei ole, kuid muidugi tekitab see usaldamatuse õhkkonna, on täiesti tarbetu ja isegi absurdne,» ütles välisminister.

Venemaa on avanud uuesti 25 aasta vanused kohtuasjad, mis võivad viia süüdistuse esitamiseni leedulaste vastu, kes keeldusid aastatel 1990-91 teenimast nõukogude armees, ning esitasid Leedule sellekohase õigusabipalve.

Leedu riiklik julgeolekuteenistus (SSD) soovitas esmaspäeval isikutel, kes keeldusid aastatel 1990-1991 teenimast nõukogude armees, mitte sõita hetkel Venemaale, Valgevenesse ning teistesse Euroopa Liitu ja NATO-sse mittekuuluvatesse riikidesse.

Venemaa võib esitada kriminaalsüüdistuse Leedu kodanikele, kes lahkusid nõukogude armeest või keeldusid seal teenimast pärast 1990. aasta 11. märtsi, kui Leedu kuulutas välja iseseisvuse.

Leedu kaitseministeeriumi andmetel keeldus pärast 11. märtsi 1990 teenistusest nõukogude armees 1562 Leedu noormeest, kellest 1465 oli sunnitud end varjama, 67 viidi jõuga sõjaväeüksustesse, 20 mõisteti vangi, kolmele esitati kriminaalsüüdistus ja kolm suri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles