Stubb: Soome ei ole venevastaste sanktsioonide pidur

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Alexander Stubb.
Soome peaminister Alexander Stubb. Foto: SCANPIX

Soome peaminister Alexander Stubb kinnitas täna rahvusringhäälingu Yle teatel, et Soome ei olnud Euroopa Liidus Vene-vastaste sanktsioonide kehtestamise pidur ning ka teised liikmed kutsusid eelmise nädala ülemkogul uute meetmete kehtestamist edasi lükkama.

Euroopa Komisjon ei ole uute sanktsioonide jõustumistähtaega veel kindlaks määranud, et hinnata reedel sõlmitud Ukraina rahuleppe toimimist. Venemaa on lubanud vastata EL-i karmimatele meetmetele omapoolsete sanktsioonidega.

Stubb kinnitas teisipäeval parlamendis ajakirjanikele, et Soome ei olnud karmimate sanktsioonide kehtestamisel pidur, ehkki väljendas muret uute meetmete ajastuse pärast. Soome valitsusjuhi kinnitusel väljendasid samasugust muret veel viis kuni kümme riiki. "Meil on EL-is hea maine," nentis valitsusjuht.

Soome parlamendisaadiku ning Euroopa Julgeoleku ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) Parlamentaarse Assamblee presidendi Ilkka Kanerva kinnitusel oli sanktsioonide edasilükkamine Soome peamine eesmärk.

«See oli Soome esmane eesmärk, et võtame endale aega, kaalume asja ja vaatame siis paari päeva pärast, kuidas on Ukrainas olukord edenenud,» rääkis ta YLE hommikuprogrammis «Aamu-TV».

Kanerva sõnul ei taha Soome siiski muutuda nö esipiduriks. «Selliseid tiitleid me pigem endale ei võtaks.»

Kanerva tunnistas, et ka tema ise ei mõistnud kohe Euroopa Liidu esialgset plaani, mille järgi oleks uued sanktsioonid jõustunud otsekohe. Õnneks tuli nüüd aga paari päeva pikkune hingetõmbepaus, lisas ta.  

Kanerva sõnul püüab Euroopa Liit avaldada uute sanktsioonide abil survet poliitilise lahenduse leidmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles