Moskva: Ukraina NATOs oleks Euroopale pretsedenditu väljakutse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene suursaadik Vladimir Tšižov.
Vene suursaadik Vladimir Tšižov. Foto: SCANPIX

Venemaa väljendas teisipäeval ühemõtteliselt vastuseisu Ukraina võimalikule liitumisele NATOga, nimetades seda «pretsedendituks väljakutseks Euroopa julgeolekule».

«NATOs olev Ukraina oleks pretsedenditu väljakutse Euroopa julgeolekule, suurim alates Berliini müüri langemisest,» ütles Vene suursaadik Euroopa Liidu juures Vladimir Tšižov.

Kiiev teatas augustis kavatsusest vaadata ümber senine blokiväline staatus ja asuda taas NATO liikmesust taotlema.

Eelmine president Viktor Janukovõtš peatas 2010. aastal Ukraina NATO-püüdlused.

Allianss on hoidnud ukse Kiievile avatuna ja lubanud hinnata riigi liitumisvõimalusi ühinemiseks vajalike kriteeriumite täitmise põhjal.

Kiievi Lääne-suunalised püüdlused tõid kaasa praeguseni kestva kriisi Venemaa ja Ukraina vahel. Janukovõtš loobus mullu novembris allkirjastamast assotsiatsioonilepet EL-iga, mis tõi kaasa mitu kuud kestnud meeleavaldused, mis tipnesid Janukovõtši tagandamisega veebruari lõpus.

Venemaa reageeris Janukovõtši tagandamisele ja Lääne-meelse valitsuse võimuletulekule Kiievis Krimmi okupeerimise ja annekteerimise ning rahutuste mahitamisega Ida-Ukrainas.

Euroopa Liit, USA ja veel mitu riiki on kehtestanud Venemaale Ukraina suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse rikkumise eest sanktsioonid.

Aprillist septembri alguseni kestis Ukraina Donetski ja Luganski oblastites sõjategevus Ukraina sõjaväe, venemeelsete separatistide ning neid toetavate Vene sõjaväelaste vahel.

Reedel jõuti relvarahuni.

Euroopa Liit on valmistanud Venemaa vastu ette uued sanktsioonid, ent ei ole neid veel jõustanud, et anda relvarahule võimalus toimima hakata.

«Meie sõnum ELile on: ärge õõnestage Ukraina rahuprotsessi sõjapartei toetamisega Ukrainas,» ütles Tšižov. «Sanktsioonide kehtestamise õigus kuulub üksnes ÜRO Julgeolekunõukogule, ent sanktsioonid ei ole kunagi olnud efektiivne vahend.»

Vene diplomaadi sõnul on ELi ühepoolsed Vene-vastased meetmed valed, ebaõiglased ja eksitavad. «Need toetuvad eeldusele, et Venemaa on konflikti osapool. Seda ta ei ole olnud, ei ole ja ei hakka kunagi olema,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles