Täna möödub 13 aastat 11. septembri terrorirünnakutest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna möödub 13 aastat USAs 11. septembril 2001. aastal toime pandud terrorirünnakutest.

Rünnakute taga oli terroriorganisatsioon Al-Qaeda, mille liikmed kaaperdasid resilennukid ning ründasid New Yorgis Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktorne.

Terroristide plaani kohaselt taheti rünnata ka USA Kaitseministeeriumi hoonet Pentagoni ning Valget Maja.

Pentagoni kukkunud lennuki tõttu hukkus 40 inimest. Neljanda kaaperdatud lennuki pardal olnud hoidsid ära Valge Maja ründamise. Lennuk kukkus siiski alla ja kõik pardal olnud hukkusid.

Kokku kaotas 11. septembri terroris elu 2996 inimest, kaasa arvatud 19 kaaperdajat.

Maailma Kaubanduskeskusem (World Trade Center – WTC) kaksiktornide paika Ground Zerole on kerkinud uued ehitised ning mais avati seal rünnakus elu kaotanute mälestuseks muuseum, edastab mtv.fi.

Muuseumit on nüüdseks külastanud rohkem kui 100 riigist üle 900 000 inimese.

WTC mälestuspaiga muuseumis on üleval ligi 3000 hukkunu fotod, mille juures on ka nimed ja elusaatused ära toodud.

«Niiöelda portreeruum on muuseumi kõige vastuolulisem osa. Samas näitab see, et ligi 3000 inimest, kes elu kaotasid, ei ole lihtsalt numbrid,» lausus muuseumi juht Anthony Guido.

Muusuemis kirjeldatakse minut minutilt, kuidas kõik juhtus. Ära on toodud kaaperdatud lennukite lennuteekonnad ja rammimised.

Välja on pandud WTC tornide varingupaigast leitud esemed – isiklikud esemed, kingad, nimekaardid, kadunutest tehtud otsimiskuulutused jne.

Lähedased kaotanud ei oli rahul sellega, et muuseumis on muuseumipood, kus saab osta WTC-ga seotud suveniire. Nende arvates on paik eelkõige surnute mälestamise koht.

Rünnakutes lähedasi kaotanud inimesi ühendava organisatsiooni arvates ei tohiks kellegi surma arvelt raha teha.

«Rohkem kui pool muuseumi tegevuseks vajaminevast rahast saadakse piletite ja suveniiride müügist. Tulevikus New Yorgi linn ei toeta meid rahaliselt, selle tõttu tuli meil leida finantseerimisallikas,» selgitas muuseumi juht.

WTC muuseumis on ära toodud ka Al-Qaeda kohta käiv informatsioon ning julma teo motiivid.

Muuseumi ja kaksiktornide mälestusmärgi rajamine läks maksma rohkem kui 700 miljonit dollarit.

Muuseumipiletite hinnad on 20 dollari ümber. WTC muuseum on avatud kõikidel päevadel, välja arvatud 11. septembril kui see on vaid elu kaotanute lähedaste päralt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles