Eiki Berg: otsus Kosovo kohta näitab rahvusvahelise õiguse muutumist

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Berg.
Eiki Berg. Foto: Sille Annuk.

ÜRO Rahvusvahelise Kohtu otsus, et Kosovo iseseisvusdeklaratsioon ei olnud vastuolus rahvusvahelise õigusega, näitab, et varasemad arusaamad on muutumas, arvab Tartu Ülikooli rahvusvaheliste suhete teooria professor Eiki Berg.

«See otsus ei olnud eriti ootuspärane,» ütles Eiki Berg ERR Uudistele, lisades, et tegelikult eeldas suurem osa vaatlejatest hoopis teistsugust otsust, mis oleks olnud rohkem laveeriv ning mis oleks jätnud tunduvalt suurema tõlgendamisruumi ühest küljest Serbia jaoks, kes mõistagi ei soovi loobuda Kosovost ja püüab seista oma n-ö. territoriaalse terviklikkuse tagamise eest.

Berg arvab, et Rahvusvahelise Kohtu otsus kannustab tagant ka teiste de facto riikide – rahvusvahelist tunnustust mitteomavate riikide – iseseisvuspürgimusi, sest Kosovo näol on neil argument olemas aga kui Kosovo puhul rahvusvahelise õiguse norme ei rikutud, siis miks ei peaks olema samasugused juhtumid Abhaasia, Mägi-Karabahh või Põhja-Küpros, küsis ta.

«Tegelikult on see uudis ääretult märkimisväärne uudis,» toonitas Berg, lisades, et rahvusvaheline õigus on läbi tegemas märkimisväärset muudatust, aga mis võiksid olla vastused tulevikus erinevate iseseisvustaotluste osas, see on omaette küsimus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles