Kohvri advokaat: positiivne lahend on võimalik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Advokaadid Nikolai Polozov (vasakul) ja Mark Feigin.
Advokaadid Nikolai Polozov (vasakul) ja Mark Feigin. Foto: Ryumin Alexander/ITAR-TASS

Venemaal vangistuses oleva Eesti Kaitsepolitsei ametniku Eston Kohvri advokaadi Mark Feigini kinnitusel annavad mitmed vahistamise asjaolud lootust, et juhtum võib lõppeda siiski positiivse lahendiga. 

Feigin hoiatas küll ka, et lahendus ei saabu kiirelt, edastab BNS.

Vene võimudega pahuksisse sattunud punkbändi Pussy Riot ja praegu Venemaal vangistuses viibivat Ukraina pilooti Nadia Savtšenkot kaitsvad advokaadid Mark Feigin ja Nikolai Polozov kinnitasid eile, et tegelevad tõepoolest ka Kohvri juhtumiga.

Eilseks õhtuks polnud Feiginil aga veel õnnestunud Kohvriga isiklikult kohtuda.

«Esiteks tekib küsimus, miks Eston Kohvrile määratud advokaat vahistamise kohta õigel ajal kaebust ei esitanud,» rõhutas Feigin. Samuti märkis ta, et on mitmeid momente, mida FSB oma menetluses Kohvri suhtes lihtsalt eiras, see võib samuti anda eelduse kaitse edasisele tegevusele.

«Siin on ka poliitiline element - tuleb meeles pidada, et õigusemõistmist kui niisugust Venemaal praegu pole,» rääkis advokaat, meenutades, et kõiki otsuseid ei tehta mitte kohtus ning tegutseda tuleb õigusvälises ruumis.

Seetõttu on oluline kaasata sellised kaalukad institutsioonid nagu Euroopa Liit ja Euroopa Nõukogu Parlamentaarne Assamblee.

Võimalikuks olukorda veelgi keerukamaks muutvaks teguriks nimetas nimetas advokaat vajadust saada ligipääsu riigisaladusele, et uurida juhtunu motiive. Selles mõttes oleks parim tee viia lahendus Eesti ja Vene eriteenistuste eneste tasemele, leidis Feigin.

«See, et siin on mängus poliitilised motiivid, on ilmselge. Piiriäärseid probleeme on Eesti ja Venemaa vahel varemgi olnud, kuid need on kuidagi lahenduse leidnud. Miks siis nüüd oli FSB-l tarvis teha kõike seda?» küsis Feigin.

Vene poole valjuhäälsed süüdistused, et Kohver tegeles spionaažiga, osutavad advokaadi sõnul selgelt soovile muuta juhtum näidisprotsessiks.

Feigini sõnul on praegu oluline rõhutada, et Kohver asus Eesti territooriumil, nagu Eesti pool on algusest peale väitnud.

«Siis ei saa Vene poolel kellelgi tema vastu mingeid pretensioone ega süüdistusi olla - inimene võib oma riigi territooriumil tegelda millega iganes,» rõhutas Feigin.

Advokaat ei välistanud ka halvimat stsenaariumi, kus kohus Kohvri alibit ei tunnista, mõistab ta süüdi ja määrab karistuse. Kohvri vabastamine muutub siis veelgi keerulisemaks, sest tegemist on juba valitsustevahelise tasandiga.

«Kui Eesti välisministerium juhtumisse aktiivselt sekkub, kui Euroopa Liit toetab, kui probleem õnnestub lahendada näiteks kahe riigi eriteenistuste juhtide tasandil, siis võib-olla ei venigi kõik see väga pikaks,» avaldas Feigin lootust. «Lõppude lõpuks ei tule selles olukorras rääkida mitte juhtumi lõpetamise tähtaegadest, vaid tegevuste, sealhulgas kaitse sammude efektiivsusest.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles