Punakhmeeride timukas mõisteti 30 aastaks vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaing Guek Eav ehk Duch täna Phnom Penhis kohtu ees.
Kaing Guek Eav ehk Duch täna Phnom Penhis kohtu ees. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline sõjakuritegude kohus mõistis täna 30 aastaks vangi kunagise punakhmeeride vanglaülema tema süü eest Kambodža nn tapaväljadel 1970ndate lõpus aset leidnud veresaunades.

Kaing Guek Eav, keda paremini teatakse Duchi nime järgi, on esimene punakhmeer, kelle ÜRO toetusel loodud rahvusvaheline tribunal on süüdi mõistnud, vahendas AFP.

67-aastasele mehele määrati esmalt 35-aastane vabadusekaotus, kuid kohus leevendas karistust, tuues põhjuseks asjaolu, et teda hoiti enne ÜRO tribunali asutamist aastaid ebaseaduslikult vahi all. Matemaatikaõpetajast revolutsionääriks tõusnud Duch mõisteti süüdi muu hulgas inimsusevastastes ja sõjakuritegudes.

Duch palus mullu märtsis Phnom Penhis toimunud kohtuprotsessil vabandust oma süü eest umbes 15 000 mehe, naise ja lapse mõrvas kurikuulsas Tuol Slengi ehk S-21 vanglas. Novembris palus ta aga ootamatult kohtul end õigeks mõista.

Tuol Slengi peeti punakhmeeride julgeolekuaparaadi keskuseks ning tuhandeid režiimi vaenlasi – intellektuaale, linnaelanikke ja koguni prillikandjaid – viidi sealt hukkamisele lähedalasuvasse puuviljaaeda.

Prokurörid nõudsid Duchile 40-aastast vanglakaristust, surmanuhtlust polnud tribunalil õigust mõista.

Tuleval aastal peaks algama kohtuprotsess genotsiidis süüdistatava nelja punakhmeeri üle.

Punaste khmeeride valitsusajal aastatel 1975–1979 hukati või suri nälja, ületöötamise ja piinamise tõttu kuni kaks miljonit inimest ehk ligi veerand Kambodža rahvastikust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles