Newsweek: venelaste sõnul ei läinud nad vabatahtlikult Ida-Ukrainasse «grillimiseks»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõdurite sõnul meelitati neid Ida-Ukrainasse sõdima pettusega
Vene sõdurite sõnul meelitati neid Ida-Ukrainasse sõdima pettusega Foto: SCANPIX

USA väljaanne Newsweek avaldas Ida-Ukrainas sõdivate vene sõduritega tehtud intervjuu.

Anonüümseks jääda soovinud sõdurite sõnul meelitati nad Ukrainasse sõdima pettusega.

«Meie andmetel transporditi meid augustis Rostovisse, kuid tegelikult jõudsime Ukrainasse. Arvasime siis, et meid viidi sealsesse sõjaväebaasi tavapärast õppust tegema. Kui oleksime teadnud, et meid saadeti sõdima, oleksin armeest lahkunud juba kodulinnas Kostromas. Mul on abikaasa ja kaks väikest last, kes ei tea, kus ma olen,» lausus anonüümseks jääda soovinud dessantväelane.

Venemaa juhid on seni eitanud, et Ida-Ukraina kriisipiirkonnas oleks Vene väeüksusi. Mitmed teised allikad, kaasa arvatud Ukraina juhtkond ja NATO aga kinnitavad vastupidist.

NATO andmetel on Ida-Ukrainas vähemalt 1000 vene sõdurit. Vene üksuste kohta levivad maailma meedias ja sotsiaalmeedias satelliitfotod.

Augusti lõpul tabasid Ukraina väeüksused Ida-Ukrainas venelastest dessantväelased, kes väidetavalt sattusid sinna juhuslikult, ületades enda teadmata riigipiiri.

Vene sõdurite lähedased on korraldanud meeleavaldusi eesmärgiga saada teada, kus mehed on.

Teada on, et Ida-Ukrainas langenud vene sõdureid on salaja kodumaale toodud ning maetud. Puuduvad andmed, kus need sõdurid elu kaotasid.

Venemaa inimõigusorganisatsiooni Sõduriemad andmetel on Ida-Ukrainas hukkunud umbes 200 vene sõdurit.

Newsweekile intervjuu andnud dessantväelaste sõnul ei saa nad aru Venemaa presidendi Vladimir Putini uute alade anastamise plaanist.

Vene dessantväelaste sõnul on nad üsna hirmul, sest nad ei tea, millal võivad elu kaotada.

Dessantväelaste kinnitusel ei sõlmitud enne Ida-Ukrainasse saatmist nendega mingit erilepingut. Seni kehtivates lepingutes ei ole sõnagi selle kohta, et võidakse saata välisriiki sõdima.

«Ma ei läinud sõtta vabatahtlikult, kuid kõik katsed sellest pääseda kukusid läbi. Oleme sõna otseses mõttes hakklihamasinas. Kui meile oleks varem tõde paljastunud, ei oleks meist keegi läinud vabatahtlikult Ida-Ukrainasse «grillmimiseks»,» teatas teine dessantväelane.

Moskvas asuva õhujõudude baasi juures on iga päev näha sõdurite naisi ja emasid, kes soovivad kuulda,  mis toimub «Rostovi baasi õppustel».

Naised sõnasid Newsweekile, et nad on saanud oma meeste ja poegadega telefoni teel rääkida ning teavad tõde.

«Poeg palus mul minna kirikusse ning süüdata küünlad, et ta ellu jääks, kuna ta saadeti Ida-Ukrainasse,» teatas Veronika Tsirujeva nimeline naine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles