Alex Salmond: Šotimaa on valmis tegema ajalugu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jah-kampaania aktivist tööhoos.
Jah-kampaania aktivist tööhoos. Foto: SCANPIX

Šotimaa iseseisvusmeelse esimese ministri Alex Salmondi sõnul on maailma pilgud referendumi eel pööratud Šotimaale ning nad on valmis tegema ajalugu.

«Šotimaa on ajaloo tegemise veerel. Kogu maailma pilgud on Šotimaal,» ütles esimene minister Edinburgh's peetud kõnes, kus rõhutas, et referendumipäeval on Šotimaa rahva saatus nende endi kätes.

18. septembri referendumiks on end Salmondi sõnul hääletajaks registreerinud juba rekordilised 4,3 miljonit inimest, mida on rohkem kui varasematel Šoti valimistel.

Briti meedia teatel näitab registreeritud hääletajate arv, et osaleda kavatseb 97 protsenti valijaskonnast, seal hulgas palju 16- ja 17-aastaseid, kel lubatakse rahvahääletuse reeglite alusel valida.

Eile avaldatud viimaste küsitlustulemuste kohaselt on Ühendkuningriigi koosseisu jäämise pooldajatel napp edumaa. Uuringufirma YouGov küsitluse andmetel toetab Ühendkuningriigi koosseisu jäämist 52 protsenti valijatest iseseisvuse pooldajate 48 protsendi vastu, arvesse ei ole võetud neid, kes vastasid «ei tea». Teisipäevast neljapäevani korraldatud küsitluses osales 1268 hääletajat.

Tegemist on esimese korraga alates augusti algusest, mil ei-leer on YouGov-i küsitlustes toetust suurendanud. Vastasleer on viimase kuu jooksul järjekindlalt toetust kasvatanud.

Inglismaa ja Šotimaa ühendati poliitiliselt 1707. Aastal. Šotimaa on saavutanud märkimisväärse autonoomia ning Ühendkuningriik on lubanud seda referendumi «ei» vastuse korral suurendada.

Möödunud nädalavahetusel möödus jah-leer küsitluste andmetel esimest korda vastaspoolest ning tegitas kampaania «Better Together» (koos on parem) toetajate seas isegi kerge paanika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles