Pariis tahab ISi vastasesse võitlusesse kaasata Iraani

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse president Francois Hollande saabumas visiidile Iraagi pealinna Bagdadi.
Prantsuse president Francois Hollande saabumas visiidile Iraagi pealinna Bagdadi. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa tahab USA ja Iraani külmutatud suhetest hoolimata kutsuda Teherani esmaspäeval toimuvale rahvusvahelisele konverentsile, mille eesmärk on Islamiriigi (IS) vastase tegevuse koordineerimine Iraagis.

Iraan, kes on sunniitlike pühasõdalaste pealetungi vastu Iraagis, oleks oma mõjuvõimu tõttu piirkonnas Läänele tugev liitlane.

Suurim probleem on teiste kõneluspartnerite veenmine Teherani kaasamiseks, ütles üks anonüümseks jäänud Prantsuse ametnik. «Konsensusest ei olda siiski kaugel,» lisas ta.

USA välisminister John Kerry ütles kolmapäeval Bagdadis, et Teherani-Washingtoni koostöö antud küsimuses on välistatud.

Iraan on Läänega riigi vastuolulise tuumaprogrammi tõttu pikaajalises vastasseisu.

Iraani suursaadik Iraagis Hassan Danaee ütles reedel, et Teheran osaleks Pariisi konverentsil hea meelega, sest riik on äärmiselt huvitatud Iraagi stabiliseerimisest ning nõus pakkuma mitmekülgset abi.

Prantsuse president François Hollande ütles reedel, et Pariis on vajadusel valmis võtma osa Islamiriigi-vastastest õhurünnakutest Iraagis.

USA üritab moodustada ISi vastu laiapõhjalist rahvusvahelist koalitsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles