HS: Johan Bäckman räägib Naši noortele «Eesti apartheidist»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johan Bäckman 2008. aasta septembris Tallinnas Pronkssõduri juures.
Johan Bäckman 2008. aasta septembris Tallinnas Pronkssõduri juures. Foto: Toomas Huik

Venemaal Seligeri järve ääres toimuval Kremli-meelsete noorteorganisatsioonide suvelaagris on kohal ka Eesti-vaenulik dotsent Johan Bäckman, kes täna sadadele noortele ajaloo võltsimisest räägib, kirjutas eilne Helsingin Sanomat.

Reportaažis sündmuskohalt kirjeldatakse muu hulgas, kuidas «lõbutsevatest noortest eristuv kogukas ja karumõmlik kuju» - antifašist Johan Bäckman paarikümne Naši komissari ees oma tänast loengut teemal «Ajaloo võltsimise tehnoloogiad» harjutab.

Bäckman, kes kavatseb augustis Soomes elavatele vene noortele esimese poliitlaagri korraldada, ütleb, et Putini-meelsed noored on tulevikuinimesed.

Seligeri ääres on ta ka selleks, et uute inimestega kohtuda. Ajalehe teatel annab ta igale uuele tuttavale – ajakirjanikele, teadlastele ja noortele oma visiitkaardi ning kiitleb, et tal on Venemaal sada «usaldusajakirjanikku».

HSi teatel käsitleb Bäckmani loeng tema lemmikteemasid: Venemaa vastu peetav infosõda, soomlaste russofoobia ja «Eesti apartheid». Jutt sarnaneb tema varasemale propagandale, uue detailina toob ajaleht välja Bäckmani kriitika nobelist Aleksandr Solženitsõni aadressil.

Bäckmani sõnul maalib kirjanik oma raamatutes Nõukogude Liidu vangilaagrite kohta vale pildi. «Solženitsõn kirjutas «Gulagi arhipelaagi» Eestis, kuhu eesti revanšistid ta olid kutsunud. Tema abiga alustasid nad (eestlased – toim) juba tollal oma kampaaniat Venemaa vastu,» ütles Bäckman.

Bäckman kavatseb lähiajal avaldada kaks venekeelset pamfletti, millest üks räägib Vene ja Soome vahelistest lapsehooldustülidest, teine Soomes väidetavalt toimuvast Teise maailmasõja ajaloo võltsimisest.

Küsimusele, kas ta on võtnud oma eesmärgiks rikkuda ära Soome hea maine Venemaal, vastab Bäckman: «Möönan, et provotseerin, aga see on moodus avalikkuse ette tulemiseks. Alles Vene meedia äratab soomlased. Tahan dialoogi esile kutsuda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles