NSA: Snowden ei rääkinud töötajana kunagi luurepraktikate küsitavusest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowden ajakirja Wired kaanel.
Edward Snowden ajakirja Wired kaanel. Foto: SCANPIX

USA riikliku luureameti (NSA) endine töötaja Edward Snowden ei tõstatanud agentuuri siseselt ülemääraste luurepraktikate küsimust kunagi, ütles NSA viidates läbiviidud juurdlusele.

NSA kõrgema ametniku David Shermani sõnul on Snowdeni juhtumi asjaolude suhtes algatatud põhjalik uurimine ning uuritud on kõiki tema kustutatud ja kustutamata e-kirju ning taastud tagavarasalvestisi, ent ei ole leitud, et ta seadnuks kahtluse alla USA luurepraktikad, edastab luureagentuur AFP.

See on vastuolus Snowdeni väidetega, et enne NSA info lekitamist oli ta tõstatanud luurepraktikate küsimuse ka sisekanalite kaudu, kuid et talle oli antud korraldus vait jääda.

Snowden  lekitas 2013. aastal avalikkusele tundlikku informatsiooni Ühendriikide luureprogrammidest ja põgenes seejärel USA-st. Ta jõudis Hongkongi kaudu Venemaale, kus talle anti asüüli ning ta viibib siiani seal.

NSA teade oli vastus kohtuasjale, mille algatas nende vastu infovabaduse seaduse alusel VICE News.

NSA teatel oli ainus teemaga seotud kiri juba varem avalikustatud - Snowdeni kiri, kus ta uuris ühe koolituse materialide kohta. 

Senaator Dianne Feinsteni sõnul tõstatus selles kirjavahetuses küsimus seaduste ja juhtkonna käskude teemal, ent NSA luuretegevusest ei räägita.

Snowden on väitnud, et kirju oli veel ning need käsitlesid teemat oluliselt rohkem. Ta on Washington Postile kinnitanud, et NSA käsitlus näitab ainult seda, et agentuuril on midagi varjata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles