Porošenkot kritiseeritakse EL-i leppe jõustamise edasilükkamise eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko.
Ukraina president Petro Porošenko. Foto: SCANPIX

Ukraina presidendi Petro Porošenko senised tugevaimad toetajad ründasid teravalt riigipea otsust Venemaa survele järele anda ja lükata edasi Euroopa Liiduga sõlmitud vabakaubandusleppe jõustamine.

On ka hoiatatud, et Ukraina Läände pöördumise edasilükkamine võib vallandada uued EuroMaidani meeleavaldused, mis kukutasid aasta algul assotsiatsioonileppe sõlmimisest loobunud Kremli-meelse Viktor Janukovõtši.

"Olen sõnatu," kirjutas suhtlusvõrgustikus Facebook Dnipropetrovski asekuberner Svjatoslav Olõnik. "Viimati, kui see juhtus, oli meil EuroMaidan."

Protestiks lahkumisavalduse esitanud asevälisminister Danõlo Lubkivski ütles, et Porošenko "saadab vale signaali kõigile: agressor Venemaale, meie liitlastele ja, mis kõige tähtsam, Ukraina kodanikele".

Enamik analüütikuid leiab siiski, et Venemaa-poolsed kaubanduspiirangud, mis viiksid Ukraina majanduse veelgi sügavamale põhja, ei jäta läänemeelsele Porošenkole suurt valikuvõimalust.

Vabakaubanduslepe, mis ei jõustu nüüd enne 2016. aastat, on osa laiemast assotsiatsioonileppest, mille EL-i ja Ukraina parlamendid peaksid ratifitseerima teisipäeval.

Moskva on korduvalt hoiatanud, et kui kokkuleppe kaubandust puudutav osa peaks novembris jõustuma, püstitab Venemaa Ukraina kaupadele "läbitungimatu müüri". Moskva ähvardus oli ilmselt otsustav tegur, miks Ukraina taotles reedel EL-ilt luba vabakaubandusleppe jõustumine edasi lükata.

Vene majandusminister Aleksei Uljukajev kinnitas pärast Kiievi otsust, et Moskva lubab "mitte rakendada kaitsemeetmeid enne 2015. aasta lõppu".

Vene peaminister Dmitri Medvedev hoiatas aga esmaspäeval, et Venemaa "jälgib hoolikalt, ega vabakaubandusreegleid siiski salamisi ei jõustata".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles