Euroopa Kosmoseagentuur leidis komeedil sobiva maandumispaiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, millele novembris peaks maanduma uurimisrobot.
Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, millele novembris peaks maanduma uurimisrobot. Foto: SCANPIX

Euroopa Kosmoseagentuur (ESA) teatas täna, et on valinud välja koha komeedil, kuhu peagi üritatakse maandada robor. Tegemist on kõigi aegade esimese komeedil maandumise katsega.

100 kilogrammi kaaluval uurimisrobotil Philae kavatsetakse lasta Rosetta sondilt komeedile 67P/Churyumov-Gerasimenko maanduda tänavu novembris. 

Nelja kilomeetri laiusel komeedil kaaluti viit erinevat maandumispaika, neist valiti välja üks, mille pinnavormid paistsid suhteliselt ohutud. 

Projekti juhi Stephan Ulameci sõnul on tegemist siiski äärmiselt riskantse ettevõtmisega ning igaks juhuks on välja valitud ka varumaandumiskoht.

Kosmosesond  Rosetta  alustas enam kui seitsme miljardi kilomeetri pikkust retke 2004. aastal. Selle eesmärgiks on täita lünki teadmistes taevakehade koostise ja päikesesüsteemi tekke kohta. Missioon planeeritav lõpp on 2016. aastal.

AP  -   Baltic News Service

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles