NATO kindral: Venemaal on juba uus sihtmärk olemas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO Euroopa vägede ülemjuhataja kindral Philip M. Breedlove.
NATO Euroopa vägede ülemjuhataja kindral Philip M. Breedlove. Foto: SCANPIX

NATO Euroopa vägede ülemjuhataja kindral Philip M. Breedlove sõnul on Venemaal pärast Krimmis ja Ida-Ukrainas peetavat hübriidsõda olemas juba ka uus sihtmärk.

Breedlove sõnul on selleks Rumeenia ja Ukraina vahel asuv Moldova, vahendas Reuters. Venemaal on sõdureid Moldovale kuuluvas Transnistrias, mis on venemeelne territoorium. Venemaa on korraldanud neile sel aastal ka sõjaväeõppuse.

Moldova president juba muretseb, et riigiga võib juhtuda nii nagu läks kevadel Krimmis.

Reutersi andmetel hoiatas Vene asepeaminister Dmitri Rogozin Moldovat eelmisel aastal, et riigi lähenemine läänega või tuua kaasa Transnistria eraldumise Moldovast.  

Breedlove sõnul võib märke Venemaa hübriidsõjast Moldova vastu juba aimata.

Hübriidsõja termin on tulnud keelekasutusse eriti Krimmi kriisi ja Ukraina sõja ajal. See tähendab ebamäärast kriisiolukorda, kuhu mahub palju muid abinõusid kui traditsiooniline sõjapidamise viis. Eriti suurt rolli mängib infosõda.

Uus ilming on ka see, et teise riigi territooriumile ilmub tunnusmärkideta väeüksusi. Nn väikseid rohelisi mehikesi ehk ilma kindlate tunnusmärkideta Vene sõdureid saadeti kevadel Krimmi poolsaarele. NATO kinnitusel viibivad ka Ida-Ukrainas Vene sõdurid.

Kindral Breedlove sõnul valmistab NATO partnerriike ette andma vastulööki hübriidsõjale või tunnusmärkideta sõjapidamisele, andes neile lisajõude agressorriigi vastu ja võimaldada abi vastavalt kollektiivkaitset puudutavale NATO artiklile 5.

«See, mida me praegu tegema peame, on vaadata üle meie piiridel olevad riigid, kus on olulisel määral Vene kodanikke, et kuidas me saame neid paremini ette valmistada, et nad elaks üle selle hübriidsõja esimese rünnaku.»  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles