Kremli-meelse laagri külastaja võrdles Našit Hitleriga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palju poleemikat tekitanud Naši suvelaager
Palju poleemikat tekitanud Naši suvelaager Foto: SCANPIX

25 000 osavõtjat nii Venemaalt kui mujalt kogu maailmast kogunesid juuli alguses Seligeri järve äärde, kus toimus traditsiooniline Kremli-meelse noorteorganisatsiooni Naši korraldatud suvelaager. Laagris valitsenud atmosfääri ning erinevaid muljeid käis kogemas ka saksa meediaväljaanne Spiegel.

Üks laagri külastajatest Veronika pidas kogu üritust ning ka Našit väga positiivseks. «Naši muudab Venemaad positiivses suunas. Nii nagu Hitler Saksamaad,» ütles tüdruk. Hiljem üritas tüdruk öeldut veidi pehmendada ning lisas, et Hitler oli siiski veidi hullumeelne. Veronika ise küll sellesse noorteorganisatsiooni ei kuulu, aga mitmed tema sõbrad küll.

Kogu laagri ajakava oli kindlalt reguleeritud. Ilma loa ning saatjata ei saanud keegi laagrisse siseneda ega ka sealt väljuda. Kell kaheksa hommikul äratas laagrilisi tugev kellahelin, millele järgnes lärmakas muusika, Vene hümn ning kümne kilomeetrine sörkjooks või võimlemine.

Samuti kontrolliti, kas noored ikka reeglitest kinni peavad ning kindlatel kellaaegadel ujumas käivad, seminaridel osalevad ning õigel ajal söövad. Öösel vaadati üle, kas kõik ikka magavad. Laagris oli muidugi keelatud nii alkohol kui ka narkootikumid.

Siiski ei teadnud mitmed välismaalased päris täpselt, kuhu nad olid tulnud ning polnud väidetavalt isegi Naši tegemistest teadlikud. Samuti ei olnud noored kursis taolise range kontrollimisega.

Selle peale ütles Mihhail Mamonov, et kui nad oleksid kõike detailselt kirjeldanud, poleks nii palju inimesi kohale tulnud.

Laagris korraldati muuhulgas palju seminare ning õpikodasid. Islami ning Läänelike väärtuste teemalisel debatil tõstatati korraks üles homoseksuaalse küsimus, mis aga ühe noore mehe arvates vastuvõetamatu oli. Sellele arvamusele vastati tugeva aplausiga.

Juba teist korda laagrit külastanud Daria soovis väidetavalt vaid kunstiõpikodadest osa võtta ning Naši tegemistest ei hoolinud.

Indiast pärit Gaurav aga pidas kogu laagrit suureks propagandamasinaks.

Esimene Kremli poolt finantseeritud laager toimus 2005. aastal. Esmakordselt oli sel aastal aga kohal ka palju noori välisriikidest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles