Väitlusselts: Šoti majandus oleks elujõuline loodusvarade külluse tõttu

Eesti Väitlusselts
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šoti iseseisvusmeelsed Glasgow's.
Šoti iseseisvusmeelsed Glasgow's. Foto: SCANPIX

Šotimaa majandus oleks elujõuline nii loodusvarade külluse kui ka tugevate tööstusharude tõttu, kuhu alla kuulub viski ja turism, leiab tänase online-väitluse lõppsõnas Eesti Väitlusseltsi meeskond (Els Heile ja Edgar Oganesjan).

Eesti Väitlusseltsil on hea meel kuulutada väitlus Šotimaa iseseisvuse üle lõpetatuks. Mõistagi on tegemist vastuolulise küsimusega ning teel iseseisvuseni on palju takistusi, kuid Šotimaa on täiesti valmis ise valima enda tulevikusuunda.

Väitlus oli peamiselt valuutaliidu üle. Abdul Turay näib ütlevat, et Šotimaa ei vali iseseisvust kui soovib jätkata inglise naela kasutamist. Nagu me oleme juba enne seletanud ja rõhutanud, on Šotimaa vaba tegema valuuta osas sellist valikut, nagu nemad endale sobivaks peavad. Me oleme üritanud demonstreerida, et nii Ühendkuningriigi kui ka Šotimaa jaoks on valuutaliidus jätkamine kasulik ja seega seda ei saa vaadelda kui koloniaalset kokkulepet.

Me oleme lisaks demonstreerinud, et Šotimaa majandus oleks elujõuline nii loodusvarade külluse tõttu kui ka tugevate tööstusharude tõttu, kuhu alla kuulub viski ja turism. Abdul Turay väidab, et iseseisvumist pooldav liikumine on juhitud inimeste poolt, kes elavad minevikus ja seetõttu ei näe laiemat perspektiivi. See tähendaks seda, et umbes pool elanikkonnast, kes pooldavad iseseisvust, on pimestatud radikaalsete ideedega. Siiski, tänane tegelikkus on selline, et Inglismaa ja Šotimaa on kaks väga erinevat riiki ja neil on erinevad prioriteedid.

Oma avakõnes kasutas härra Turay sõna «lahutus». Me arvame, et Šotimaa ja Inglismaa on lahku kasvanud ning peaks eralduma kui aeg on õige. Ühendkuningriik, mis kunagi alustas ühtse tervikuna, on tulevikus valmis jätkama erinevates suundades. Ainuke viis, kuidas Šotimaa saab haarata kontrolli enda potentsiaali üle ja edaspidigi arendada enda väärtuseid, on saada iseseisvaks riigiks.

Inglismaa ja ülejäänud Ühendkuningriigi jaoks oleksid muutused väga väikesed. Kaup ringleks endiselt, kultuuriline side jääks samaks, Westminster oleks ikka olemas ja kahe rahva vaheline sõprus jätkuks. Kuid sellegipoolest, Šotimaa jaoks muutuks kõik ja neil oleks lõpuks õigus enda tulevikule, konstitutsioonile ja juhtidele.

Debatt valmis Postimehe ja Eesti Väitlusseltsi koostöös.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles