Rohelised ähvardavad lahkuda Stubbi valitsusest Rosatomiga seotud hanke tõttu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Informeerivad ja hoiatavad kleepsud Rosatomile kuuluvas ettevõtes.
Informeerivad ja hoiatavad kleepsud Rosatomile kuuluvas ettevõtes. Foto: SCANPIX

Soomes kütab kirgi osaliselt Rosatomile kuuluva Fennovoima soov ehitada riiki Vene firma tehnoloogiaga ja kaasfinantseerimisel uus tuumajaam, ideest nördinud Roheline Liit ähvardab heakskiitva otsuse puhul valitsusest lahkuda.  

Kaitseminister Carl Haglund tunnistas, et Fennovoima tuumajaama põhimõttelisel otsusel on ka välis- ja julgeolekupoliitiline mõõde, olgu lõppotsus jaatav või eitav.

Kui Fennovoima tuumajaamahange pannakse seisma omanike ringi kuuluva Vene Rosatomi pärast, siis edastaks see Venemaale sõnumi, et Soome ei pea naaberriiki turvaliseks partneriks, vahendas Helsingin Sanomat. «See oleks naaberriigile päris kõva sõnum,» ütles minister.

Rosatomi tütarfirma on energiafirmas Fennovoima vähemusosanik, kes plaanib ehitada Põhja-Pohjanmaale Pyhäjokile uut tuumajaama.

Haglundi sõnul võib Fennovoima hankele kaigaste kodarasse viskamine mõjutada Venemaaga tehtavat energiaalast koostööd. Nii Venemaa nafta kui gaas on Soomele väga olulised.

Kui aga Fennovoimal lubatakse ehitada uus tuumajaam koostöös venelastega, võib see otsus näida Haglundi sõnul halvana teiste Euroopa Liidu ja lääneriikide silmis.

Venemaale spetsialiseerunud rahvusvahelise äritegevuse professor Kari Liuhto (Turu Kaubanduskõrgkool) rääkis, et Ukraina kriisi tõttu tuleks Fennovoima uue tuumajaama küsimust arutada kui erakorralist. «Mõlemad osapooled teavad hästi, et see on täiesti ebasobiv ajahetk,» ütles ta.

Professor oletab, et kui Venemaa ka lääneriikide suhted pingestuvad veelgi, võib Rosatom kaotada Fennovoima vastu huvi.

Valitsus hakkab Fennovoima taotlus arutama homme. Roheline Liit teatas, et lahkub hankele antud positiivse vastuse korral valitsusest. «Raske ette kujutada, et keegi võiks Soome jaoks välja mõelda sellest halvimat hanget,» ütles erakonna esimees Ville Niinistö.

Fennovoima suuromaniku Voimaosakeyhtiö SF tegevjuh Elina Engman rääkis eile Helsingin Sanomatele, et teda venelastest omanike suur arv Pyhäjoki tuumajaama hankes murelikuks ei tee. «See (Rosatom) on meile parim seadmete tarnija. Oleme endiselt arvamusel, et Rosatom on usaldusväärne partner,» rääkis Engman.

Samal ajal Fennovoima hankega arutab valitsus veel ka energiafirma Teollisuuden Voima (TVO) taotlust pikendada tuumajaamahanget.

Majandusminister Jan Vapaavuori (Koonderakond) toetab seisukohta, et TVO ajapikendust ei saa. Sotsiaaldemokraadid on aga ajapikenduse poolt.

Niinistö rääkis Briti ajalehele The Financial Times, et tema jaoks on täiesti arusaamatu, et ülejäänud koalitsioonipartnerid on valmis suurendama Soome sõltuvust Venemaa energiast ja selle kaudu ka Venemaa mõjuvõimu.   

Niinistö näeb siin soometumise märke. Taolise hanke heakskiitmine seab Soome ohtlikku olukorda. «Selle tulemusel ei juhi meie välispoliitikat mitte väärtused, vaid soov teha seda, mida Venemaa tahab… See viib meid tagasi 1970ndatesse.»

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles