Väitluskohtunik: debati võitis napilt Abdul Turay

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helga Kalm
Helga Kalm Foto: Erakogu

Väitluskohtunik Helga Kalm leidis, et tänase online-debati Šotimaa võimaliku iseseisvumise küsimuses võitis Ühendkuningriiki jäämise poolt debateerinud Abdul Turay.

«Tänane debatt võttis kenasti kokku kõik olulisemad seisukohad, mis seni Šotimaa iseseisvuse teemal kõlama on jäänud. Argumendid võib jagada kaheks: kultuurilised ja sotsiaal-poliitilised ning majandus- ja Euroopa Liidu küsimused. Keskseks küsimuseks kujunes iseseisva Šotimaa rahapoliitika – mis saab valuutast? Kuna debatt oli väga tasavägine, siis lõpuks otsustaski Abdul Turay võidu põhjendatum arusaam rahapoliitikast.

Turay alustab riikide ühise ajaloo ja kultuuriliste sidemete rõhutamisega. EVS väidab vastu, et tegelikult on riigid lahkukasvanud ja tahavad erinevaid asju. Šotlastel on palju vasakpoolsem lähenemine sotsiaal- ja hariduspoliitikale ning nad on Briti parlamendis alaesindatud. Turay toob oma vasturepliigis välja, et tegelikult on šotlased Briti poliitikas üleesindatud ning haridus- ja sotsiaalhoolekanne on juba detsenraliseeritud.

Edasi väidab Turay, et kui iseseisev Šotimaa jätkab naela kasutamist, siis vähendab see nende iseseisvust. EVS väidab vastu, et miski ei takista Šotimaal naela kasutamist ja et see oleks vastupidi kasulik mõlemale osapoolele. Turay argument jääb siiski kõlama, sest isegi kui Šotimaa jätkab naela kasutamist, kaotavad nad iseseisvudes kontrolli oma rahapoliitika üle. Ühepoolselt teise riigi valuuta kasutamine ei ole siiski sama, mis oleks olla ühises rahaliidus.

Nafta argumendi võidab EVS, kes toob kenasti välja, et isegi kui nafta saab otsa, siis on Šotimaal palju potentsiaali taastuvenergia tootmisel.

Euroopa Liidu argument kujunes debatis teisejärguliseks ja osapooled rääkisid teineteisest mööda. Turay argumendile, et Hispaania takistaks Šotimaa liitumist ELiga, EVS ei vastanud.

Kokkuvõttes võitis napilt Abdul Turay. Mõlemale osapoolele oleks tulnud kasuks oma seisukohtade selgem sõnastamine ja lahtiseletamine. Praegu kaotas EVS, kuna debatt kujunes natuke hägusaks. Nagu mõlemad osapooled ka välja tõid, siis tegelikult ei too Šotimaa iseseisvumine kaasa mingit suurt katastroofi, nii et jäägem põnevusega ootama rahvahääletuse tulemusi!»

Šotimaal oleks parem jääda Ühendkuningriigi osaks, leidis tänases online-väitluses endine Briti ajakirjanik, nüüdne Tallinna linnavolinik Abdul Turay. Eesti Väitlusseltsi meeskond koosseisus Els Heile ja Edgar Oganesjan kaitses vastupidist seisukohta. Debatt valmis Postimehe ja Eesti Väitlusseltsi koostöös.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles