Anonüümne isik on valmis MH17 allatulistaja paljastamise eest maksma 30 miljonit dollarit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malaysia Airlinesi Ida-Ukrainas alla kukkunud lennuki jäänused
Malaysia Airlinesi Ida-Ukrainas alla kukkunud lennuki jäänused Foto: SCANPIX

Saksamaal Schleswig-Holsteinis tegutsev detektiivibüroo teatas, et on valmis maksma 30 miljonit dollarit (23 miljonit eurot) sellele, kes paljastab Malaysia Airlines lennu MH17 allatulistaja.

Wifka detektiivibüroo sai selle summa ja ülesande leida lennuki hävitajad anonüümselt isikult, edastab The Local.

Detektiivibüroo teatel on see summa Šveitsis Zürichis asuvas pangas. Detektiivide sõnul oli nende ja rahaannetaja vaheliseks vahendajaks isik, kes rääkis saks keelt šveitsi aktsendiga.

Lennu MH17 saladuse lahendamise eesotsas on 30 aastat eradetektiivina töötanud Josef Resch.

Ta on saanud samalt anonüümselt allikalt ettemaksuks juba 40 000 eurot ning selle tõttu ei ole kahtlust, et keegi soovib Malaysia Airlinesi lennuki allakukkumise Ida-Ukraina kohal lahendada.

Lisaks allatulistajale tahavad detektiivid teha kindlaks ka tõe juhtunu kohta ning mis sai relvast, mida lennuki vastu kasutati.

Reschi sõnul garanteeritakse kõigile vihje andjatele anonüümsus.

30 miljoni dollari suurune rahasumma on viis miljonit dollarit suurem kui eelmine selline leiutasu. Al-Qaeda juhi Osama bin Ladeni tabamiseni viiva info eest oli välja pandud 25 miljonit dollarit.

Malaysia Airlines lennuk kukkus alla 17. juulil Ida-Ukraina kohal olles teel Amsterdamist Kuala Lumpurisse. Õnnetuses kaotas elu 298 inimest, kellest enamik olid hollandlased.

Lääneriikide arvates tulistasid lennuki alla Ida-Ukraina venemeelsed separatistid.

Hollandi lennuõnnetuseuurijate esmases raportis seisab, et MH17 lagunes juba õhus tükkideks ning seda põhjustasid välised suurel kiirusel liikunud objektid, mis tabasid lennukit.

Lennuki allakukkumise võis seega põhjustada õhutõrjesüsteem.

Ida-Ukraina lennuõnnetuspaigas oli uurimine lahingutegevuse tõttu raskendatud.

Hollandi raportis ei mainita, millised jõud võisid lennuki alla tulistada, selles lahatakse vaid allakukkumise põhjuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles