David Cameron: Türgi peab Euroopa Liiduga liituma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia peaminister David Cameron koos Türgi ametivenna Tayyip Erdoganiga
Suurbritannia peaminister David Cameron koos Türgi ametivenna Tayyip Erdoganiga Foto: SCANPIX

Suurbritannia peaministri David Cameroni sõnul teeb Suurbritannia kõikvõimaliku, et aidata Türgil sillutada teed Ankarast Brüsselini.

Türgis peaministrina esimesel visiidil olnud David Cameron, kes sõlmis Türgi peaminister Tayyip Erdoganiga uue strateegilise partnerluse leppe, lubas võidelda Türgi Euroopa Liidu liikmesuse eest ning ütles, et on vihane seniste veninud läbirääkimiste tõttu, vahendab BBC.

Cameroni sõnul võiks Türgist saada Euroopa tugev jõud, mis aitaks luua sidemeid Lähis-Ida maadega.

Türgi parlamendis kõne pidanud David Cameron ütles, et ta soovib Türgile sillutada teed Euroopa Liiduga ühinemiseks ning pidas Türgit oluliseks teguriks majanduse, julgeoleku ja diplomaatia elavdamises. «Euroopa Liit ilma Türgita on nõrgem, ebaturvalisem ja vaesem,» ütles Cameron.

«Me teame, mis tunne on mängust välja jääda. Aga teame ka, et sellised asjad võivad muutuda. Ma olen siin selleks, et võidelda Türgi liikmesuse eest,» kommenteeris peaminister.

Ühisel pressikonverentsil koos Türgi peaministriga ütles Cameron: «Kui ma mõtlen, kui palju on Türgi teinud, et kaitsta Euroopat NATO liitlasena ja mida teeb Türgi Afganistanis, teeb mind vihaseks, et Euroopa Liiduga läbirääkimised niivõrd pikale on veninud. Minu meelest on vale öelda, et Türgi võib laagrit kaitsta, aga ei või istuda telgis.»

Türgi läbirääkimised Euroopa Liiduga liitumiseks said alguse 2005. aastal, aga näib väga ebatõenäoline, et liitumine lähima kümne aasta jooksul toimuks, kuna mitmed riigid, eriti Prantsusmaa on tugevasti selle vastu.

Pärast Türgi visiiti külastab David Cameron veel Indiat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles