Serbia: me ei tunnusta Kosovo iseseisvust kunagi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Serbia president Boris Tadic (keskel) parlamendi erakorralisel istungil.
Serbia president Boris Tadic (keskel) parlamendi erakorralisel istungil. Foto: SCANPIX

Serbia parlament kiitis täna heaks resolutsiooni, milles riik tõotab mitte kunagi tunnistada Kosovot iseseisva riigina.

Nagu eeldati, võttis Serbia 250-liikmeline parlament algatuse ülekaaluka enamusega vastu. Poolt hääletas 192, vastu 26 ja erapooletuks jäi kaks saadikut, vahendas AP.

Hääletusele eelnes äge debatt, mille käigus opositsioon süüdistas Serbia valitsust «diplomaatilises hävingus» seoses ÜRO Rahvusvahelise Kohtu möödunudnädalase positiivse hinnanguga Kosovo iseseisvumisele.

Resolutsioonis nõuab parlament rahumeelseid läbirääkimisi Kosovo probleemile jäädava lahenduse leidmiseks. Kosovo on serblaste ettepanekud kõnelusteks iseseisvuse üle aga varem korduvalt tagasi lükanud.

Serbia president Boris Tadic ütles parlamendis, et Belgrad üritab veenda maailma riike ÜRO kohtu otsuse valguses Kosovot mitte tunnustama ja leida kompromisslahendust. Mingit uut sõda Kosovo üle kavas pole, kinnitas Tadic, ehkki natsionalistlikud rahvasaadikud on seda nõudnud.

Kosovo omariiklust on seni tunnustanud 69 riiki, nende seas USA ja 22 ELi liikmesriiki, kaasa arvatud Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles