Venemaa majandusminister kritiseeris sõjakat eelarvet

Andres Reimer
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene majandusminister Aleksei Uljukajev
Vene majandusminister Aleksei Uljukajev Foto: SCANPIX

Suured kulutused riigikaitsele ja pensionidele takistavad Venemaa majandusministri Aleksei Uljukajevi sõnul riigi arengut.

Venemaa föderaaleelarvet ei saa pidada tasakaalustatuks, kui majandusele, haridusele tervishoiule ja kultuurile eraldatakse kolm korda vähem raha kui julgeolekule ja pensionifondile, vahendas Uljukajevi muret teadeteagentuur Interfaks. «See on täielik tasakaalustamatus. Tasakaalustamatus riigi, rahvuse, iga üksiku inimese ja nende ressurssidega varustamise vahel. Ja see olukord halveneb üha rohkem,» ütles Uljukajev Sotši investeerimisfoorumil toimunud Sberbanki ärihommikusöögil.

«Probleem pole selles, kas meie kulutused on suured või väikesed, aga selles, et need kulutused pole kvaliteetsed – need on mittetootvad kulutused,» täiendas minister. Tema sõnul ei seisa Venemaa ees enam valik mitte hea ja halva poliitik vahel vaid halva ja väga halva poliitika vahel.

Venemaa majandus liigub ummikteele, sest majanduse jahtudes investeeringud vähenevad, mis jahutab majandust veelgi ning rubla nõrkuse ja inflatsiooni koosmõju toob kaasa keskpanga poliitika karmistumise.

«Me asume praegu kolme kriisi üheaegse mõju all: struktuurne kriis, geopoliitiline kriis ja äritsükli tavaline langusstaadium,» kirjeldas minister Venemaa olukorda.

Venemaa valitsus kiitis neljapäeval heaks 2015. aasta riigieelarve, mis peaminister Dmitri Medvedevi väitel panustab ennekõike sotsiaalsetele toetustele. Venemaa riigieelarve kulud on järgmisel aastal ligi 317 miljardit eurot ja tulud ligi 308 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles