Kiiev keelas patriarhi visiidile viidates tatarlaste meeleavaldused

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krimmi tatarlane stalinliku režiimi ohvriks langenud rahvuskaaslasi mälestamas.
Krimmi tatarlane stalinliku režiimi ohvriks langenud rahvuskaaslasi mälestamas. Foto: SCANPIX

Kiievi võimud keelasid ära Krimmi tatarlaste organisatsioonide massikogunemised ja meeleavaldused, teatab Raadio Vaba Euroopa veebileht.


Meeri kantselei põhjendas keeldu sooviga vältida usupõhiseid konflikte Vene õigeusu kiriku patriarhi visiidi ajal.

Tatarlaste organisatsiooni Avdet esindajate sõnul kasutatakse Kirilli visiiti ettekäändena nende meeleavalduste keelustamiseks. «Patriarh Kirill oleks väga üllatunud, kui saaks teada, et tema nime esitatakse õigustusena demokraatia- ja konstitutsioonivastaste otsuste langetamisel,» lisas organisatsioon.

Viimased kuu aega on tatarlased püüdnud saada võimudelt luba korraldamaks presidendikantselei hoone ees meeleavaldus, mille eesmärgiks on tõmmata tähelepanu Krimmi probleemidele.

Tatarlased on türgi sugulaskeelt kõnelev valdavalt rahvus, keda on maailma peale kokku umbes kümme miljonit. Kõige rohkem ehk 5,6 miljonit elab neid Venemaal. Ukrainas elab 350 000 tatarlast. Eestis on tatarlasi umbes 2500. Usutunnistuselt kuulub suurem osa tatarlastest mõõdukate moslemite hulka.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles