Venemaa tegeleb küberturvalisuse suurendamisega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa alustas riiklikul tasemel küberturvalisuse suurendamist
Venemaa alustas riiklikul tasemel küberturvalisuse suurendamist Foto: SCANPIX

Venemaa alustas riiklikul tasemel küberturvalisuse suurendamist, et olla valmis riiki tabada võivateks ootamatuteks katastroofilisteks olukordadeks nagu ülestõus või sõda.

Plaani taga on Venemaa riiklik julgeolekunõukogu, mille sõnul tuleb olla valmis selleks kui Venemaa maailma ühtsest internetivõrgustikust eemaldada võidakse, edastab Vedomosti.

Venemaa sõltub seni üsna suures ulatuses välismaistest internetiteenuse pakkujatest.

Kremli pressiesndaja Dmitri Peskov sõnas, et Venemaa tegeleb intensiivsemalt küberturvalisusega, kuna USA ja Euroopa edasised sammud võivad olla ootamatud ning kõigeks tuleb valmis olla.

Ukraina kriisi tõttu on lääneriigid kehtestanud Venemaale mitmeid sanktsioone, kaasa arvatud Venemaa nafta- kui relvatööstusele ja riiklikele pankadele.

Lääneriikide juhid süüdistavad Venemaa Ukraina destabiliseerimises relvastades Ida-Ukrainas tegutsevaid separatiste.

Venemaa kommunikatsiooniminister Nikolai Nikiforov sõnas, et ollakse valmis kõige mustemaks stsenaariumiks kui seni partneriteks olnud järsku Venemaa internetist ilma jätavad.

Ekspertide sõnul läheb kriisiolukorras internetidomeenide administreerimine Venemaa meediakontrolli organi Rossviazi kätte.

 Rossviazil on otsene kontroll sellise domeenide üle, mille lõpud on ru või rf.

Ei ole teada, kuidas ja millisel viisil saab Venemaa kontrollida USAs asuvat Icanni, mis on rahvusvaheline internetidomeenide haldamisorganisatsioon.

Nikiforovi kinnitusel toimus kaitseministri ja Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse esindajate kokkusaamine, millel arutati niiöelda musta stsenaariumit kui Venemaa internetist ilma jääb.

Venemaa küberturvalisuse küsimustega kursis oleva Briti eksperdi Keir Gilesi sõnul said Venemaa luureorganid täieliku õiguse jälgida internetis toimuvat pärast seda kui ameeriklane Edward Snowden paljastas USA Riikliku Julgeolekuagentuuri (NSA) poolse globaalse jälgimise ja pealtkuulamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles