Tokyos protestis 16 000 inimest tuumareaktorite taaskäivitamise vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumajaamade taaskäivitamise vastu suunatud meeleavaldus Tokyos.
Tuumajaamade taaskäivitamise vastu suunatud meeleavaldus Tokyos. Foto: SCANPIX

Tokyos tuli täna 16 000 inimest tänavatele avaldamaks meelt valitsuse kava vastu tuumareaktorid taas käima panna kolm aastat pärast Fukushima katastroofi, vahendas Jiji Press.

Tegemist on suurima tuumavastase meeleavaldusega pärast seda, kui tuumajärelevalveamet kiitis 10. septembril heaks Lõuna-Jaapanis Sendai elektrijaamas kahe reaktori taaskäivitamise.

«Tuumaõnnetusest on möödas kolm ja pool aastat, aga eneseanalüüsi ei ole veel tehtud,» ütles Nobeli kirjanduspreemia laureaat Kenzaburo Oe Tokyo meeleavaldusel.

«Sendai jaama töö jätkamise kava tehakse teoks piisavaid katastroofi ärahoidmise plaane koostamata,» lisas ta.

Demonstrandid marssisid läbi pealinna loosungitega «Me ei vaja tuumajaamu».

Uus kaubandus- ja tööstusminister Yuko Obuchi ütles pühapäeval, et maavarade poolest vaese riigina tuleks Jaapanil oma energiavajaduste suhtes realistlik olla. Valitsus püüab veenda skeptilist üldsust tuumaenergia hädavajalikkuses.

Enne Fukushima katastroofi moodustas tuumaenergia ligi kolmandiku riigi energiavajadustest.

2011. aasta märtsis viis ülivõimsa maavärina tekitatud hiidlaine rivist välja Fukushima tuumajaama jahutussüsteemid, mille tagajärjel sulasid üles kütusevardad ja keskkonda paiskus radioaktiivset kiirgust. Tegemist oli suurima tuumaõnnetusega pärast 1986. aasta Tšornobõli [varem Tšernobõli] katastroofi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles