USA kasutab Islamiriigi vastastes õhurünnakutes tipptehnoloogiaga hävitajaid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
F-22 Raptor
F-22 Raptor Foto: SCANPIX

USA teatas, et lisaks Iraagile tehakse sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik vastaseid õhurünnakuid ka Süürias.

Nüüdsetes rünnakutes kasutatakse tipptehnoloogiaga varustatud uusi hävitajaid F-22 Raptor, edastab AFP.

Tegemist on esimese korraga, mil USA õhujõud neid hävitajaid sõjalises missioonis kasutavad.

F-22 Raptor hävitajate omadused võimaldavad vältida Süüria õhutõrjet.

Need sõjalennukid suudavad lennata kiiremini ja kõrgemal kui teised USA õhujõudude hävitajad. Samuti suudab F-22 saata kaugjuhitava raketi kaugemale kui teised samalaadsed hävituslennukid – maksimaalselt 24 kilomeetri kaugusele.

USA kaitseministeeriumi andmetel ei ole USA viimastel aastatel osalenud sellistes sõjalistes missioonides, kus neid lennukeid oleks saanud kasutada.

Süüria õhujõud ei püüdnud tõrjuda USA ja ta liitlaste rünnakuid Islamiriigi aladele.

USA võimud teatasid, et Süüria valitsust oli õhurünnakute suhtes teavitatud. Hiljem võeti see siiski tagasi.

USA välisministeerium edastas siis teate, milles seisis, et Süüria valitsust informeeriti, kuid ei palutud õhurünnakuks luba ning rünnakuid ei kooskõlastatud Süüria õhujõududega.

USA õhurünnakute tähtsaim sihtmärk oli Islamiriigi peakorter Kirde-Süürias Raqqas. Kasutati lennukikandjatel olevaid hävitajaid ning Tomahawk keskmaarakette.

USA armeeesindajate sõnul on nende teiseks eesmärgiks ka hiljuti esile kerkinud uue terrorirühmituse Khorasani hävitamine.  

USA luure andmetel valmistab Khorasan ette ulatuslikku terrorirünnakute lainet USAs ja Euroopa riikides.

Kindralleitnant William Mayville´i andmetel oli Khorasan oma ettevalmistustega jõudnud faasi, kus taheti hakata konkreetseid rünnakuid läbi viima.

USA luureametnike arvates võib Khorasan olla ohtlikum kui Islamiriik, kuna esimese eesmärk on tegutseda lääneriikides, teine aga püüab oma ala laiendada vaid Iraagis ja Süürias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles