Radikaalne islamivaimulik võitis taas kohtus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abu Qatada.
Abu Qatada. Foto: SCANPIX

Jordaania kohus mõistis õigeks radikaalse islamivaimuliku Abu Qatada ning vabastas ta terrorismisüüdistustest.

Kohus leidis, et Abu Qatada süüdimõistmiseks pole piisavalt tõendeid. Vaimulikku süüdistati kavandatud terrorirünnakute tõttu ameeriklastest turistide ja diplomaatide ning Iisraeli kodanike vastu. Mehe advokaatide sõnul võidakse mees vabastada lähiajal.

Briti võimud andsid Abu Qatada mullu üle Jordaania võimudele, kuigi enne saavutas mees mitu kohtuvõitu, mis keelasid tema väljasaatmise. Näiteks 2012. aastal keelas Euroopa inimõiguskohus pärast kuus aastat väldanud kohtulahinguid Briti võimudel sidemetes 11. septembri terrorirünnakute korraldajatega seostatava Abu Qatada Jordaaniale välja anda.

2013. aastal õnnestus Briti võimudel Abu Qatada siiski riigist välja saata. Mees toimetati Jordaaniasse pärast seda, kui London ja Amman kiitsid heaks lepingu, milles kinnitati, et Abu Qatada vastu ei kasutata piinamise teel saadud tõendeid.

Palestiinas sündinud Jordaania vaimuliku õige nimi on Omar Mahmoud Mohammed Othman. Briti ja Hispaania kohtud on nimetanud Abu Qatada Al-Qaeda terrorivõrgustiku üheks juhtivliikmeks Euroopas, kes oli lähedastes suhetes Osama bin Ladeniga ja mitmete Põhja-Aafrika äärmusrühmitustega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles