Kuhu on kadunud Kim Jong-un?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un (esiplaanil)
Kim Jong-un (esiplaanil) Foto: SCANPIX

Lõuna-Korea jälgib oma totalitaarses naaberriigis Põhja-Koreas toimuvat pingsalt ning eriti pakub huvi selle riigi diktaator Kim Jong-un.

Lõuna-Korea meedia tõstatas sel nädalal küsimuse, et kuhu Kim kadunud on, sest teda ei ole viimased kolm nädalat avalikkuses olnud, edastab YLE.

Noort juhti nähti viimati 3. septembril, kui ta oli pealinnas Pyongyangis koos abikaasa Ri Sol-juga kontserdil. Pärast seda on olnud vaikus.

Lõuna-Korea peab Kimi kadumist siiski erakordseks, sest Põhja-Korea meedia annab igapäevaselt ülevaate juhi tegemistest.

Nüüd ei ole esimene kord, mil Kim avalikkusest kaob. Lõuna-Korea väljaande Chosun Ilbo andmetel oli Kim 2012. aastal avalikkusest eemal 23 päeva ning 2013. aastal 17 päeva.

Nüüdne kadumine langes aga ajale, mil Lõuna-Koreas on käimas Aasia mängud.

Põhja-Korea kasutab oma riigi sportlaste saavutusi propaganda eesmärgil. Möödunud nädalal toimus selle riigi kommunistliku partei noorteorganisatsiooni istung, millel pidi osalema ka Kim. Ta saatis sinna vaid kirjaliku tervituse.

Lõuna-Korea meedia märkas ka seda, et Kimi parem käsi, Põhja-Korea sõjalise komitee juht Hwang Pyong-soo ei osalenud samuti noorteorganisatsiooni üritusel.

Kimi avalikkusest eemale jäämise kohta ei tasu siiski liiga kaugeleulatuvaid järeldusi teha. Oletatakse, et diktaator võib lihtsalt puhkusel olla.

Lõuna-Korea luure püüab jälgida Kim Jong-uni igat sammu. Analüüsitakse, miks ta valib külastamiseks ühe või teise paiga, mida väljendab oma kõnedes ning millised on ta näoilmed.

Suvel märgati, et Kim lonkab pisut ning ka oli näha, et ta kehakaal on tõusnud. Selle põhjalt ei saa veel järeldada, et tal on raske haigus.  

Põhja-Korea ei avalda oma juhi kohta eraelulist infot, olgu selleks siis haigus, järglase saamine või abiellumine.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles