Ukraina meedia kirjutab Eesti MTÜ meditsiiniabist

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
72. pataljoni võitleja MTÜ Vaba Ukraina saadetud meedikupaunaga.
72. pataljoni võitleja MTÜ Vaba Ukraina saadetud meedikupaunaga. Foto: MTÜ Vaba Ukraina

Ukraina kriisi uudiseid kajastav Euromaidanpress tegi intervjuu Eesti meeste Kuido Külma ja Andrus Rummiga, kes kuuluvad MTÜsse Vaba Ukraina ning saadavad Ukraina sõduritele meditsiiniabi.

Artikli sissejuhatuses kinnitatakse, et väikesed asjad võivad mõnikord tuua kaasa suuri muutusi ning viidatakse, et just seda teeb MTÜ saadetav meditsiinivarustus, mida on Ukraina vabatahtlikel väga vaja.

Külm räägib, kuidas mõtte meditsiiniabi saatma hakata, sai ta tegelikult sotsiaalvõrgustikust Facebook – leidis sealt pärast Krimmi annekteerimist palve, et vaja oleks lahingmeediku varustust. Külm kontakteerus abipalujatega ja lubas asjaga tegeleda. Internetist mõttekaaslasi ja toetajaid otsides leidis ta ka Rummi, kes oli juba ostnud hulga žgutte ja kavatses need Ukrainasse saata.

«See oli hämmastav, alguses olid meil ainult meie isiklikud kontod, mõelge riskidele – aga inimesed julgesid ikkagi osaleda ja raha hakkas tulema,» meenutab Rumm. 

Meestega liitus veel huvilisi ja palju rahvast, kes on annetanud igaüks vastavalt võimalustele. Külm meenutab, et üks 90 protsendilise töövõimetusega naine annetas 5 eurot. Rumm räägib, et üks naine, kes võitis loteriiga 250 eurot annetas kõik Ukraina abistamiseks.

Kontaktide leidmisel Ukrainast on MTÜ jaoks samuti osutunud väga kasulikuks internet ja Facebook. Nüüdseks on loodud juba küllaldaselt selliseid kontakte, kellega konsulteerida, millist varustust kõige enam vaja on.

Meditsiinivarustust on MTÜlt nüüdseks saanud Rummi sõnul umbes 15 üksust pataljonidest Donbas, Aidar, Omega, Azov ja 30. ning 72. brigaadist.

Viimane küsimus meestele on, kas Ukraina võidab lõpuks sõja. Mõlemad on lootusrikkad, et Ukraina kindlustab oma iseseisvuse. Rumm leiab, et ilmselt võib Ukraina territoriaalselt siiski midagi kaotada. Külm arvab, et hiljemalt järgmiseks suveks võib saada Venemaal raha otsa ja Ukraina saavutab võidu.

Seni jätkavad nad aga meditsiinivarustuse saatmist.

MTÜ Vaba Ukraina tegevust saab jälgida nende leheküljel sotsiaalvõrgustikus Facebook.

Foto: MTÜ Vaba Ukraina
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles