Rahvasaadik: Vene firma on ostnud Turu lähistelt mitu saart

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edela-Soomes asuv Turu saarestik.
Edela-Soomes asuv Turu saarestik. Foto: SCANPIX

Rahvasaadik Suna Kymälainenile teeb muret Edela-Soomes Turu saarestikus saari omav Vene taustaga firma Airiston Helmi Oy.

Airiston Helmi ja selle nõukogu esimees omavad olulise laevatee ääres mitmeid saari ja mereäärseid maatükke, kirjutab Ilta-Sanomat.

«See on ainus selles saarestikus asuv sügav laevasõidutee, seega on tegemist varustuskindlust tagava laevasõiduteega. Kui tekivad kriisiolukorrad, siis on see  eriline. Need on tõsiasjad, mis tuleks võtta arvesse,» rääkis rahvasaadik.

«Naantali sügava väila kaudu liigub laeva, mis muu hulgas veavad Soome varustuskindluse seisukohalt olulist toornaftat Naantali Neste Oili rafineerimistehasesse.»

Aastal 2007 loodud Airisto Helmi Oy tegevusaladeks on nimetatud turismi- ja majutusteenuseid, kinnistute omamist ja rentimist.

Alates 2008. aasta majandusaastast saadik olnud silmnähtavas kahjumis. Värske majandusaruande järgi on firmal võlgu miljonite eurode eest. Vaatamata sellele, et kasumit pole teenitud, on firma suutnud Turu saarestikus osta mitmeid saari ja rannaalasid.   

Kuigi pole andmeid, et firma tegevus oleks mingil moel ebaseaduslik, tekitab see Kymälaineni sõnul kahtlusi. «Ollakse aastaid kahjumis ja suudetakse siiski hankida suuri valdusi. Kust see raha küll tuleb?»  

Airiston Helmi Oy tegevjuht ja nõukogu liikmed on kaubandusregistri andmetel Vene kodanikud. Nõukogu esimehe alaline alukoht on Läti.

Ilta-Sanomat püüdis saada ühendust mõne firmaga seotud inimesega, kuid ühelgi telefoninumbril ei vastatud.

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles