G7 hoiatas Venemaad uute sanktsioonide eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama ütles G7 tippkohtumisel Brüsselis, et Venemaa peab lõpetama provokatsioonid Ukraina piiril.
USA president Barack Obama ütles G7 tippkohtumisel Brüsselis, et Venemaa peab lõpetama provokatsioonid Ukraina piiril. Foto: SCANPIX

Maailma juhtivad tööstusriigid (G7) hoiatasid neljapäeval Venemaad uute sanktsioonide eest, kui Ukrainas ei lõppe lahingutegevus, ning lubasid toetada Kiievit.

«Sanktsioonid ei ole lõplikud, neid saab tagasi tõmmata ainult siis, kui Venemaa täidab oma kohustused, mis on seatud relvarahu ja Minski kokkulepetega ning austab Ukraina suveräänsust,» ütlesid G7 välisministrid pärast kohtumist New Yorgis.

G7 ütles avalduses, et vaenutegevuse korral on ühendus valmis jõulisemalt tegutsema ning see läheb Venemaale veelgi kallimaks maksma.

G7 ministrid tervitasid 5. septembri relvarahu kokkulepet ning hilisemat üheksapunktilist plaani, milles lepiti kokku eelmisel nädalavahetusel Valgevene pealinnas Minskis peetud kõnelustel.

Ühendus aga hoiatas Venemaad, et see peab tagasi tõmbama oma väed ja varustuse, tagama piiride julgeoleku ning selle, et kõik venemeelsete separatistide käes olevad pantvangid vabastatakse.

USA, Euroopa Liit ja Kanada on juba rakendanud Venemaa suhtes sanktsioone.

«Me seisame ühtselt ootuses, et see kriis lahendatakse, respekteerides rahvusvahelist õigust ning Ukraina suveräänsust, territoriaalset terviklikkust ja sõltumatust,» ütlesid Suurbritannia, Kanada, Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia, Jaapani ja USA välisministrid avalduses.

«Saabuva talve künnisel seisab Ukraina silmitsi raskete majanduslike ja sotsiaalsete väljakutsetega, mis on osaliselt põhjustatud sellele riigile peale surutud konfliktist,» öeldi avalduses.

«Me kohustume aitama Ukrainal taastuda sellest tohutust majandustlikust tagasilöögist ning ehitada üles oma majandust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles