Pildid: Ukrainas Harkivis tõmmati alla Lenini kuju

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ukraina suuruselt teises linnas Harkivis tõmbasid Ukraina rahvuslased alla Nõukogude Liidu kunagise juhi Vladimir Iljitš Lenini kuju.

Venemeelsed kaitsesid seda kuju veebruaris, kui võimult tõugati tollane Ukraina president Viktor Janukovõtš, edastab BBC.

Nüüdne kuju mahavõtmine tõi kohale sadu ukrainameelseid.

Harkiv on pääsenud vägivallast, mis tabas Ida-Ukraina linnu Donetskit ja Luganskit.

Ida-Ukraina venemeelsete separatistide ja Ukraina valitsusvägede vahel sõlmitud relvarahu on enam-vähem vastu pidanud.

Eile avaldasid ukrainameelsed Harkivis meelt, kandes plakateid «Harkiv kuulub Ukrainale». Harkivi piirkonna kuberner Ihor Baluta andis samas käsu Lenini kuju eemaldamiseks.

On ka neid, kes arvavad, et Lenini kuju eemaldamine oli kuberneri poliitiline samm oma maine päästmiseks.

Venemeelsed korraldasid Harkivi Lenini kuju juures selle aasta kevadtalvel mitu protestimiitingut öeldes, et Harkiv on osa Venemaast.

Ukraina siseminister Arseni Avakov teatas Facebookis, et andis politseile korralduse tagada inimeste, mitte «iidoli» julgeolek.

«Lenin? Las kukub... Inimesed ei tohiks seejuures kannatada saada. Verine kommunistlik iidol ei tohi rohkem ohvreid tekitada,» teatas Avakov.

Kinnitamata andmetel sai siiski üks isik kuju mahavõtmisel vigastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles