Soomes levivad eriti nakkavad sügelised

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügelised
Sügelised Foto: Derma.ee

Soomes Lappeenranta linnas puhkes sügeliste epideemia, kusjuures tegu on eriti nakkava vormiga.

Soomes Lappeenranta linnas levib äge sarkoptoosi- ehk süüdiklestsügeliste nakkuse vorm, millesse on inimestel lihtne nakatuda, kirjutab Iltalehti.

Sarkoptoosi on leitud Lõuna-Karjala keskhaigla personalil ja patsientidel. Haigla on saatnud ka haiguse kohta teavet neile patsientidele, kes võisid nakatuda.

Sarkoptoosi ehk süüdiklestasügeliste tavalise vormi puhul elab haigestunu kehal 5-10 sügelislesta. Norra või ka kooriksügelistena tuntud vormi korral võib lesti olla aga kümneid tuhandeid, seepärast kandub haigus haigelt tervele palju lihtsamalt, rääkis nakkushaiguste arst Pekka Suominen.

Mõlema tõve tekitaja on siiski üks ja sama parasiit, süüdiksügelislest, sestap nakatab kooriksarkoptoosi nakatunud inimene teist tavalise sarkoptoosiga. Kooriksarkoptoos areneb haigel juhul, kui ta immuunsüsteem on mingil põhjusel nõrgenud.

Sarkoptoos kandub inimeselt teisele kehalise kontakti kaudu. Haigus algab tavaliselt paar nädalat pärast nakatumist ning avaldub ägeda sügelusena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles