Jakunini jaoks on sanktsioonid osa vandenõust

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigifirma Venemaa Raudteed president Vladimir Jakunin esinemas rahvusvahelisel raudteealasel ärifoorumil Sotšis 20. juunil.
Riigifirma Venemaa Raudteed president Vladimir Jakunin esinemas rahvusvahelisel raudteealasel ärifoorumil Sotšis 20. juunil. Foto: SCANPIX

President Putini vana sõber Vladimir Jakunin on jätkuvalt vihane USA märtsikuiste sanktsioonide peale, mis puudutasid ka teda. Küsimuse peale, kas karistus on kuidagi kallutanud tema ja teiste Kremli siseringi inimeste meelsust Ukraina-poliitika suhtes, vastas ta veendunult «ei».

«See on soovmõtlemine,» irvitas Jakunin hiljutises intervjuus. Riigi suurima tööandja Venemaa Raudtee juht kinnitab, et on Ukraina kriisi valguses kindlam kui iial varem: USA ja Venemaa on vältimatult rivaalid ning et esimese katsed viimast saboteerida jätkuvad ka pärast külma sõja lõppu.

Relvadena on USA kasutanud kõike alates Hollywoodi filmidest kuni rahapoliitikani, vahendab Wall Street Journal Jakunini väiteid.

Kriitikud, kes liigitasid tema kaastööl aasta tagasi valminud uuringu «vandenõuteooriaks», tunnustavad nüüd Jakunini sõnutsi «seda kui väga realistlikku hinnangut olukorrale».

«Eliidi ridades on võtnud võimust ideoloogiline [mõtte]raamistik,» ütles sotsioloog Olga Krõstanovskaja, kes on uurinud Venemaa valitsevat klassi alates 1990ndatest. «Nad usuvad, et ilma vaenlaseta ei ole võimalik rahvast juhi ümber mobiliseerida.»

Sel suvel läbiviidud küsitluse järgi olid USA suhtes negatiivselt häälestatud lausa 74 protsenti Venemaa elanikest – tugev tõus alates jaanuarikuisest 44 protsendist ning 1990. aastal käivitatud küsitluse kõrgeim näitaja üldse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles