Sõja varjukülje paljastanud arvatav lekitaja toimetati USAsse

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
WikiLeaks.org kodulehekülg.
WikiLeaks.org kodulehekülg. Foto: SCANPIX

Veebiportaalile WikiLeaks salajaste dokumentide lekitamises kahtlustatav Bradley Manning toimetati Ühendriikide sõjaväevanglasse.

Pentagoni teatel saadeti 22-aastane Ühendriikide luureanalüütik Manning eile õhtul Kuveidis asuvast Arifjani sõjaväebaasist Virginia osariigis asuvasse Quantico sõjaväebaasi. USA kahtlustab Iraagi pealinna Bagdadi lähistel asuvas sõjaväebaasis tabatud meest WikiLeaksile tuhandete dokumentide ja Iraagi sõja ajal salvestatud salajase ründevideo lekitamises, vahendas uudisteagentuur AFP.

Manning peeti kinni seoses aprillis WikiLeaksis ilmunud sõjaväe salajase videoga, milles on jäädvustatud tosina inimese hukkumine Iraagi pealinnas Bagdadis 2007. aastal ning selle avalikustamine kerkis aprillis meedias esiuudiseks.

Raadioside salvestistega 38-minutilises videos on näha, kuidas helikopterirünnakus hukkub kaks uudisteagentuuri Reuters ajakirjanikku. Lisaks korrespondentidele, kelle kaameraid pidasid sõjaväelased relvadeks, hukkus rünnakus veel umbes kümme tsiviilisikut, kellest osa tõttas appi haavatutele. Intsidendis sai viga ka kaks last, kelle Ühendriikide sõdurid sündmuspaigast eemale toimetasid.

Nüüd kahtlustatakse meest ka salajaste dokumentide paljastamisele keskendunud veebiportaalile kümnete tuhandete saladokumentide lekitamises, mis puudutavad Afganistani sõda.

WikiLeaksi asutaja Julian Assange on Manningut kaitsnud ning nimetanud teda poliitvangiks, kuna tema sõnul rikkusid Ühendriigid teda Kuveidis kinni pidades seadusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles