Islamiriik püüab vallutada linna Türgi piiril

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria kurdid, kes põgenesid üle piiri Türki.
Süüria kurdid, kes põgenesid üle piiri Türki. Foto: BULENT KILIC/AFP

Äärmusrühmituse Islamiriik (IS) pühasõdalased ähvardavad vallutada kurdide linna Kobane Süürias Türgi piiril, samal ajal valmistub Türgi parlament hääletama sõjalise interventsiooni üle.

Kurdi võitlejad, keda USA juhitav koalitsioon toetab õhurünnakutega, püüavad takistada Kobanet IS-i kätte langemast. Täna jõudsid ägedad lahingud otse linna alla.

Mürsuplahvatusi oli kuulda ka üle piiri Türgis, ütles AFP korrespondent sündmuspaigalt,.

«On tekkinud tõsine oht, et IS suudab juba varsti Kobane linna tungida,» hoiatas vabaühendus Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus.

Ööl vastu tänast andsid USA juhitava koalitsiooni sõjalennukid pealetungivatele pühasõdalastele mitu õhulööki, aga sellest hoolimata olid kurdi võitlejad sunnitud taganema.

USA ja tema araabia liitlased on teinud Süüriasse õhurünnakuid juba 10 päeva, Euroopa riigid on hakanud ühinema Ühendriikide operatsioonidega IS-i vastu Iraagis.

Kobane ehk araabiapäraselt Ain al-Arabi linna kurdi ametnik tunnistas, et paremini relvastatud IS-i pühasõdalased suutsid öö jooksul edasi tungida.

«Nad on lähemal, mõne skohas kahe kuni kolme kilomeetri kaugusel,» ütles Idris Nahsen telefonitsi AFP-le. «IS-iga võrreldes on meie relvastus lihtne. Neil on suurtükid, kaugmaaraketid ja tankid.»

Pühasõdalased said raskerelvi juunis, kui nad vallutasid Iraagi suuruselt teise linna Mosuli. Augusti lõpus täiendati relvastust Kobanest lõunas Tabqa õhujõudude baasi Süüria garnisonis.

Islamivõitlejate Kobanele lähenedes kiireneb põgenikevool, mis on toonud üle piiri Türki juba kümneid tuhandeid inimesi.

«Kobane on elanikest praktiliselt tühi,» ütles vaatluskeskuse juht Rami Abdel Rahman.

Kobane vallutamisega saaks IS kontrolli alla pika riba Süüria-Türgi piirist. See purustaks aga kurdide unistuse omavalitsusest.

Türgi kurdide juht Abdullah Öcalan hoiatas vanglast, et IS-i vallutused avaldavad mõju ka teisel pool piiri. See võib teha lõpu möödunud aastal alanud rahuprotsessile, millega loodeti teha lõpp kurdide kolmekümneaastasele mässule Kagu-Türgis, ütles Öcalan läkituses Kurdistani Töölispartei (PKK) toetajatele.

Mitu kuud kõhelnud Türgi valitsus on nüüd samuti otsustanud karmistada poliitikat IS-i suhtes. Neljapäeval pannakse parlamendis hääletusele taotlus aidata kaasa sõjategevusele pühasõdalaste vastu nii Iraagis kui Süürias.

Eelnevalt oli parlament andnud valitsusele õiguse rünnata Iraagis ja Süürias kurdi separatiste ning tõkestada Süüria võimudest tulenevaid ohte.

Türgi valitsus pole siiani täpsustanud kuidas riik kavatseb USA juhitud IS-vastast koalitsiooni toetada.

Ajalehe Hürriyet andmetel küsib valitsus parlamendilt luba võõrvägede transiidiks ja viibimiseks Türgi territooriumil ning Türgi sõdurite Iraaki või Süüriasse viimiseks.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan kannustas eile lääneriike leidma Süüria ja Iraagi kriisile püsiv lahendus, öeldes, et IS-i positsioonidele tonnide viisi pommide viskamine annab ainult ajutise leevenduse.

«Õhust tonnide viisi pommide viskamine on ainult ajutine lahendus ning lükkab ähvardusi ja ohte üksnes edasi,» ütles Erdoğan, kes on kogu Süüria kriisi vältel toetanud president Bashar al-Assadi kukutamise eesmärgiks seadnud ülestõusnuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles