Gref võrdles Vene majandust tühjalt töötava veskiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sberbanki peadirektor German Gref eilsel investeerimisfoorumil.
Sberbanki peadirektor German Gref eilsel investeerimisfoorumil. Foto: SCANPIX

Venemaa suurima panga Sberbanki peadirektor German Gref kritiseeris riigi majanduspoliitikat ebatavaliselt karmisõnaliselt.

Moskvas eile toimunud investeerimiskonverentsil «Rossija zovjot» («Venemaa kutsub») hoiatas ta Venemaad Nõukogude Liidu saatuse eest.

Grefi sõnul on NSVLi kokkuvarisemise põhjus selge. «Üks põhiline põhjus määras kogu ülejäänud loo: Nõukogude Liidu juhtkonna hämmastav oskamatus. Nad ei austanud majanduse arengu seadusi.»

«Me ei või lubada sama olukorra kordumist,» ütles liberaalina tuntud endine majandusminister.

Venemaa ei tohiks ka muus osas NSVLi kordama. «Ei tohi motiveerida inimesi GULAGiga,»  ütles ta Stalini-aegsetele sunnitöölaagritele ja Sistema omaniku Vladimir Jevtušenkovi tragöödiale viidates.

Ta kritiseeris riigijuhtimise süsteemi. Grefi sõnul ei stimuleeri see äritegevuse arengut, vaid emigratsiooni. Ta märkis, et majanduse praeguse seisundi juures ei lange hinnad isegi siis, kui dollari kurss nõrgeneb.

Üheks kõige teravamaks probleemiks Venemaa majanduses on juhtimise ebeefektiivsus, mis tekitab lisakulutusi ning vähendab riiklike programmide tulemusi. «Ma ei saa täna olla netipangas, ma ei taha seista vanas nõukogude Hoiupangas kaks tundi järjekorras. Ma ei taha seista järjekorras vanas nõukogude kaupluses, tahan minna kaasaegsesse Magnitisse (jaemüügikett Venemaal, PM).»

Selleks, et niisuguseid olukordi vältida, tuleb radikaalselt tõsta riigijuhtimise kvaliteeti. «Meil on selles vallas tohutud kulutused. Ükskõik, kui palju vilja sellesse gigantsesse veskisse panna, jahu sealt ei tule.»     

Ebaefektiivsete abinõude näitena tõi ta föderaalsed sihtotstarbelised programmid, kuhu viie aastaga pandi 5 triljonit rubla. «Ja mida me nende programmide abil saanud oleme?» küsis ta.  

Grefi sõnul peaks juhtimise kompaktse mudeli koostamisel alustama valitsusest, liikuma sealt edasi riigifirmade ning siis omakorda erafirmade juurde.

Peadirektor kritiseeris ka Venemaa lääneriikides toodetud toiduainetele kehtestatud vastusanktsioone ja tuletas meelde, et «riik veab ju peaaegu kõik sisse».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles