Sarkozy tahab välismaalastest kurjategijailt kodakondsuse võtta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sarkozy Grenoble'is.
Sarkozy Grenoble'is. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa president lubas eile võõrriikidest pärit inimestelt kodakondsuse võtta, kui nad peaksid ründama politseid või ametnikke, vahendas AFP.

Tema avaldus on osa võitlusest välismaalastega asustatud piirkondades puhkenud vägivallaga.

Deklaratsioon tuli paraku halval ajal, sest telekanal CNN näitas just videot, kus prantsuse politseinikud jõhkrutsevad Aafrikast pärit naistega, kellest ühel on väike laps seljas ja teine rase.

Sarkozy on oma programmis juba ähvardanud riigist välja saata kõik mustlased, kes on kuritegudega vahele jäänud ja asus nüüd teiste välismaa taustaga kurjategijate vastu võitlema.

«Kodakondsusest peaks ilma jääma iga välismaa päritolu kodanik, kes seab meelega ohtu politseiniku, sõduri, sandarmi või ükskõik millise avaliku võimu esindaja elu,» teatas Prantsuse president Grenoble’i linnas, kus puhkesid juuli keskel ägedad tänavalahingud pärast seda kui politsei lasi tagaajamisel maha 27-aastase röövli. Prokuratruuri sõnul oli tegu enesekaitsega.

Teises intsidendis Kesk-Prantsusmaal üritasid maskides mässajad vallutada politseijaoskonda pärast seda kui korrakaitsjad lasid tagaajamisel maha ühe mustlase.

Sarkozy reageeriski sellele kuulutades välja sõja kuritegevusele ja rõhutas oma kõnes sidet immigratsiooni ja kuritegevuse vahel. «Me kannatame 50 aastat kestnud ebapiisavalt reguleeritud immigratsiooni tagajärgede all, mis on viinud integratsiooni läbikukkumiseni,» ütles president.

Sarkozy karmide väljaütlemiste ühe põhjusena nähakse ka tema valitsuse skandaalide tõttu vähenenud populaarsust, viimaste küsitluste andmeil kiidab tema tegevuse heaks vaid 35 protsenti valijaist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles