Suri vene teatrilegend Juri Ljubimov

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juri Ljubimov.
Juri Ljubimov. Foto: SCANPIX

Mainekas vene lavastaja, Taganka teatri asutaja ja kauaaegne peanäitejuht Juri Ljubimov suri Moskvas 97 aasta vanuselt, ütles täna haigla esindaja.

"Ljubimov suri Botkini haiglas, kuhu ta oli sel nädalal raskes seisundis toodud," ütles haiglaallikas. Teatrimehe haiglasse toimetamisest teatati neljapäeval.

Ljubimov sündis Jaroslavlis, õppis Štšukini-nimelises teatrikoolis ja siirdus pärast Teist maailmasõda tööle Jevgeni Vahtangovi teatrisse.

1964. aastal asutas ta Taganka teatri, mille kauaaegse juhina pälvis tähelepanu ja kuulsust kogu maailmas. 1980. aastatel sattus Ljubimov võimude põlu alla, tema lavastuste mängimine keelati ja 1984. aastal võeti talt Nõukogude Liidu kodakondsus. Ta siirdus välismaale tööle ja naasis alles 1989. aastal.

2011. aastal tekkis Ljubimovil Taganka näitlejatega tüli palga pärast ning ta lahkus oma teatrist.

Veel 2013. aasta juunis tõi ta Moskva Suures teatris lavale Aleksander Borodini ooperi «Vürst Igor».

Ljubimov lavastas elu jooksul kodu- ja välismaal üle 100 draama ja ooperi. Näitlejana mängus ta 37 teatrilavastuses ja 17 filmis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles