Bulgaaria parempoolsetel ei õnnestunud enamust saavutada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bulgaarlanna väljumas hääletuskabiinist Sofias.
Bulgaarlanna väljumas hääletuskabiinist Sofias. Foto: SCANPIX

Bulgaaria parlamendivalimised eile võitnud ekspeaminister Bojko Borisovi paremerakond GERB (Kodanikud Bulgaaria Euroopaliku Arengu Eest) parlamendis enamust siiski ei saavutanud, selgus esialgsetest valmistulemustest ja lävepakuküsitlustest.

Küsitluse kohaselt kogus GERB antud häältest 33,6 protsenti, sotsialistid 15,8 protsenti ja türgi vähemust esindav MRF (Õiguste ja Vabaduste Liikumine) 14,1 protsenti, kui kokku oli loetud 12,9 protsenti häältest.

Neljaprotsendise valimiskünnise ületasid veel neli parteid.

Bulgaarlased loodavad uut valitsust, mis teeks lõpu poliitilisele ummikseisule, elavdaks majandust, tooks lahenduse tõsisele panganduskriisile ja leiaks tee, kuidas vabaneda Moskva sõltuvusest energia valdkonnas, ent valimistulemus teeb valitsuse moodustamise raskeks.

2013. aasta veebruaris üleriigiliste meeleavalduste tõttu peaministriameti maha panema sunnitud Borisov ei ole kindel, kas ta suudab valimisvõidu korral valitsuse moodustada.

«Hetkel ei oska ma küll arvata, kuidas ja kellega valitsus moodustada,» tõdes Borisov neljapäeval.

Uus valitsus saab olema juba viies paari aasta jooksul ja peab lahendama mitmeid keerulisi küsimusi. Muu hulgas tuleb langetada otsus, mida teha riigi suuruselt neljanda kriisipangaga Corpbank, mis on suvest saadik suletud olnud ja kliendid pole sealt raha kätte saanud.

Euroopa Liidu vaeseim riik vaevleb aastaid korruptsiooniskandaalides ja poliitilistes kriisides. Pühapäeval peetavad valimised on 7,3 miljoni elanikuga riigis viimase 17 kuu jooksul juba teised.

Nõrka majandust ohustavad ka Venemaa piirangud Euroopa toiduimpordile ja kriis riigi suuruselt neljandas pangas.

Kardetakse, et Bulgaaria jääb veel täbaramasse olukorda, kui Lääne ja Venemaa konflikti Ukraina pärast talveks lahendada ei suudeta.

EL on sundinud Bulgaaria South Streami gaasijuhtmeprojektist loobuma ja tööd ongi seisma pandud. Torujuhtme eesmärk on transportida Vene gaasi läbi Musta mere Bulgaariasse ja sealt teistesse Euroopa riikidesse, jättes kõrvale Ukraina.

Borisov on öelnud, et jätkab töid South Streami kallal üksnes EL-i heakskiidu korral. Sotsialistid seevastu soovivad projekti jätkamist iga hinna eest. Projekti toetavad paljud bulgaarlased, sest sellest loodetakse hädavajalikke töökohti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles