Rahvusvahelise kosmosejaama jahutussüsteem läks rivist välja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvaheline kosmosejaam
Rahvusvaheline kosmosejaam Foto: SCANPIX

Rahvusvahelises kosmosejaamas (ISS – International Space Station) tekkis järjekordne probleem.

Jaama üks jahutussüsteemidest läks nädalavahetusel rikki  ning selle tõttu tuli osa seadmetest sulgeda, kirjutab Reuters.

USA kosmoseagentuuri NASA kinnitusel ei ole jaama kuueliikmeline meeskond ohus.

Rahvusvaheline kosmosejaam toimib, kuid enamjaolt varusüsteemidel.

«Püüame asja lahendada niipea kui võimalik, sest sellise olukorra liiga pikaks venimine on ohtlik,» lausus NASA pressiesindaja Rob Navias.

Astronaudid avastasid vea möödunud nädalal laupäeva hommikul kohaliku aja järgi. Käivitunud häiresignaal andis teada, et jahutussüsteemi pump on rikkis. Pump liigutab jahutussüsteemis ammoniaaki.

Vea tõttu tuli astronautidel lisaks jahutus- ja soojusseadmetele sulgeda ka  üks suhtluskanalites, üks GPS-süsteemidest ja neljast güroskoobist kaks. Güroskoobid hoiavad jaama orbiidil õiges asendis.  

Kosmosejaamas on kaks varupumpa, kuid katkise pumba väljavahetamine nõuab paari kosmosekõndi, kuna lisapumbad on paigutatud jaama välisküljele.

NASA esindaja kinnitusel arutatakse, kuidas probleemi lahendada ning kas kosmosekõnnid on vajalikud.

Varasema plaani kohaselt pidid kaks astronauti minema kosmosekõnnile selle nädala neljapäeval. Nad peavad paigaldama uue robotkäsivarre venelaste Zarja moodulile ning valmistama kosmosejaama ette uue laomooduli jaoks, mis saadetakse orbiidile selle aasta novembris.

Kui kosmosejaama soojendus- ja jahutussüsteem täielikult üles ütleks, siis Päikese poole jääv osa saaks 121- kraadises kuumuses kannatada ja varju jääv osa kattuks miinust 157 kraadi juures jääga.

Selle aasta alguses oli ISSil pikka aega probleeme WCde ja veepuhastussüsteemidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles