Rahvastikukriisis Poola naised sünnitavad välismaal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Samal ajal, kui Poola poliitikud muretsevad madala sündimuse ja riiki ähvardava demograafilise kriisi pärast, ületavad Norras elavad poolakad oma sündide arvult kohalikku rahvast.

Norra ametliku statistika kohaselt sünnib keskmise poolatari kohta Norras kaks last, norralanna kohta aga 1,8. Poolas sünnib keskmisele naisele 1,3 last.

Muster, kus välismaal sünnib poolataridele rohkem lapsi kui kodus, kehtib ka teistes riikides, kus selle rahvuse esindajatel on suur kogukond: näiteks Ühendkuningriigis ja Saksamaal.

Briti ametliku statistika kohaselt sünnitab keskmine Poolas sündinud naine Inglismaal ja Walesis 2,13 last, Briti päritolu naised aga 1,9. Saksamaal sünnib keskmisele poolatarile 2,1 last.

Norras elab umbes 84 000 poolakat. Aastatel 2011-2013 tõusid poolakad Norra suurima sündivusega immigrandigrupiks: nad said 3240 last, teisel kohal olid somaallased 2750 lapsega.

Poola valitsus esitles tänavu augustis uusi peretoetusi sisaldavat tegevuskava, mis peaks aitama vältida nende riiki ähvardavat demograafilist kriisi. Prognooside kohaselt peaks nende riigi rahvaarv järgmise nelja kümnendiga kukkuma praeguselt 37 miljonilt 29 miljonile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles