Soome politsei soovib ligipääsu passitaotlejate sõrmejälgede registrile

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõrmejäljed
Sõrmejäljed Foto: SCANPIX

Soome politsei tahab kuritegude uurimisel hakata kasutama soomlastest passitaotlejatelt kogutud sõrmejälgi.

Politsei usub, et ligipääsu võimaldamine sellele andmebaasile aitaks oluliselt kaasa raskete kuritegude lahendamisele, vahendas YLE.

Aastaga on ligi poolelt miljonilt inimeselt saadud sõrmejäljed talletatud vastavasse registrisse. Kümne aasta jooksul jõuavad sinna kõigi passi taotlenud inimeste sõrmejäljed.

Suur osa on jätnud nimetissõrme jälje registrisse meeleldi, kuid on ka selle süsteemi vastaseid.
«Mõned kahtlustatavad, et tegemist on ameeriklaste intriigiga. Passi taotlenud inimene arvas näiteks, et me edastame need andmed CIA-le (USA Luure Keskagentuur), mis kasutab neid terrorismivastases sõjas,» rääkis Helsingi politsei Põhja passilaua büroosekretär Inari Natri.

Soomlaste sõrmejäljed pole jõudnud ei Ühendriikide ega ka mitte nende kodumaa politsei käeulatusse. Nüüd on Soome korrakaitsjatel tekkinud aga soov pääseda registrile ligi.

Kehtiva seaduse järgi tohib passi taotlenud inimese jäetud sõrmejälge kasutada surnukeha identifitseerimisel siis, kui muid võimalusi pole.

Registri muutumine politseile kättesaadavaks nõuab muudatuse tegemist seadusandlusesse, kuid rahvasaadikud pole olnud selleks valmis.

Politseipeadirektor Mikko Paatero loodab, et parlamendi järgmine koosseis hakkab seadusemuudatust arutama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles