Nobeli füüsikapreemia võitsid sinise valgusdioodi leiutajad

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks füüsikapreemia laureaatidest Shuji Nakamura.
Üks füüsikapreemia laureaatidest Shuji Nakamura. Foto: SCANPIX

Nobeli preemia füüsikas said kolm teadlast Isamu Akasaki, Hiroshi Amano ja Shuji Nakamura efektiivsete energiasäästlikku valgustust võimaldavate sinise valgusega dioodide leiutamise eest.

Komitee teatel on tegemist tõelise Alfred Nobeli vaimus leiutisega, sest see toob inimkonnale suurt kasu – siniste LED tulede abil saab tekitada valget valgust energiasäästlikumal moel. LED lampide näol on meil aga nüüd olemas vastupidavamad ja tõhusamad valgusallikad.

Isamu Akasaki, Hiroshi Amano ja Shuji Nakamura tekitasid pooljuhtidega ereda sinise valgusvihu juba 1990ndate aastate alguses ning panid sellega aluse fundamentaalsetele muutustele valgustitehnoloogias.

Punased ja rohelised valgusdioodid on olnud olemas juba pikka aega, ent sinise valguse lisamiseta ei saanud tekitada valget valgust. Hoolimata märkimisväärsetest pingutustest nii teadlaste kui töösturite seas, kulus siniste LED-tulede valmistamiseks kolm aastakümmet.

Akasaki töötas koos Amanoga Jaapanis Nagoya Ülikoolis ja Nakamura väikeses keemiaettevõttes Nichia Tokushima linnas. Komitee nimetab nende leiutisi revolutsioonilisteks – 20. sajand oli hõõglampide päralt, 21. sajandit valgustavad LED-lambid.

Valged LED-tuled kiirgavad eredat valget valgust, on vastupidavad ja energiasäästlikud ning neid täiustatakse pidevalt.

LED on lühend ingliskeelsetest sõnadest light emitting diode ehk valgust kiirgav diood.

 Loe Nobeli preemia komitee pressiteadet siit. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles