Krimmitatarlased kipuvad Krimmis jäljetult kaduma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile surnuna leitud Edem Asanov.
Eile surnuna leitud Edem Asanov. Foto: Sotsiaalmeedia

Möödunud kuul kaduma läinud krimmitatari noormees leiti tema õe sõnul surnuna. Viimaste kuude jooksul on jäljetult haihtunud mitmeid krimmitatarlasi.

Edem Asanovi õde Feride sõnas eile Raadio Vaba Euroopale, et Asanovi laip oli Jevpatoria linna surnukuuris ning täna maetakse ta Saki linnas maha. Õde juhtunu kohta rohkem infot ei jaganud.

25-aastane Asanov on üks paljudest krimmitatarlastest, kes poolsaarel viimaste kuude jooksul kaduma on läinud. Kogukonnaliikmete sõnul avaldatakse krimmitatarlastele praegu tugevalt survet ning nad langevad pidevalt võimudepoolse ahistamise ohvriks.

Krimmi võimud Asanovi pole juhtumit alates noormehe kadumisest 29. septembril kommenteerinud.

Asanov haihtus päeval, mil sajad krimmitatarlased protestisid Bilohirski linnas kahe teise krimmitatarlase kadumise pärast: 27. septembril sunniti väidetavalt 20-aastane Dževdet Islamov ja 17-aastane Islam Džepparov tundmatute isikute autosse ja toimetati minema.

Krimmi liider Sergei Aksjonov kohtus meeleavalduste tulemusel Džepparovi isa, kohaliku  aktivisti Abdurešitiga ning lubas talle, et kadunud noormehi hakatakse otsima.  

Tataraste kadumised said alguse märtsis, mil kohaliku valitsushoone ees roheliste mehikeste vastast piketti pidanud aktivist Rešat Ametov tõugati tundmatusse sõidukisse ja viidi minema. Kaks nädalat hiljem leiti tema piinamisjälgedega surnukeha.

Krimmitatarlaste pikaaegse liidri Mustafa Džemilevi sõnul on pärast Krimmi poolsaare annekteerimist kaduma läinud vähemalt 18 krimmitatarlast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles